Upsala Ekeby i ett 1930-talsbadrum
Det är inte så ofta jag förstummas, men när jag såg Stadsmuseets bilder på ett badrum från 1930-talet med kakel från Upsala Ekeby då hände det.
Villan från 1930-talet ligger på Essingeringen, Stora Essingen och är just nu enhelt intakt funkispärla med mathiss, tvättinkast, "riddarsal" och så badrummet. Stadsmuseet fick möjlighet att dokumentera det före en försäljning. Och nu kan man bara hoppas att de som flyttar in har rätt sorts känsla.
1886 bildades Ekeby Bruk. I början tillverkades mest kakel till kakelugnar och tegel med lera från den egna marken. Det utökades sedan till krukor och urnor. Det var dock först när företaget i samband med en modernisering bytte namn till Upsala Ekeby år 1911, som produktionen av prydnadsgods kom igång.
1910 kopierade man fortfarande utländska keramiska produkter, men i samband med Hemutställningen på Liljevalchs år 1917 anställdes konstnärer. Det var i samband med detta som slöjdföreningen uppmanat till "vackrare vardagsvara".
1920 var bruket en av de större kakel- och keramikföretagen i Europa. Med centralvärme blev kakelugnar omoderna. Istället inriktade man sig under 1930-talet på kakelplattor. Den sista kakelugnen byggdes 1945. Nu följde några år med förvärv, bland annat av Gefle porslinsfabrik och Örebro fajans.
Med konceptidén om det dukade bordet på 1960-talet införlivades Ekeby med bland annat Rörstrand, Reijmyre, Kosta glas och Gense. Men i samband med att intresset för att använda plast växte, minskade konsumenternas intresse för produkterna. 1973 såldes lokalerna till Uppsala kommun. 1977 lades väggplattfabriken vid Ekeby bruk ned.
Några av Upsala Ekebys mest kända konstnärer är Arthur Percy, Mari Simmulsson, Anna-Lisa Thomson, Carl Malmsten, Ruth Milles och Vicke Lindstrand.
Foto: Tallrikar och assietter i stengods från Upsala Ekeby i den klassiska lite kopparärgade glasyren. Foto: Bukowskis
Här ser man alla de fina detaljerna, som tvålkoppen i väggen, handdukskroken, belysningen och spegeln. Även handfatet med sina kranar är så snyggt i formgivningen.
Ett badrum med tidstypiskt och snyggt badkar och så bidé förstås.
Närbild på badkaret. Notera de fina tvålkopparna som är infällda i väggen. Vet precis hur det låter när varmvatten flödar ur ett sånt här badkarsmunstycke. Barndom.
Färgsättningen med det ljusgröna väggarna, det kopparfärgade kaklet och de mörkt gröna dörrkarmen. Inte en färgsättning ngon skulle välja idag kanske, men jag gillar’t.
Helt fantastiskt att handdukshängare i plast fortfarande är helt intakt.
Linje