Nationalromantiskt hus, Saltsjöbaden

Nationalromantik

När maken och jag träffades blev det en stilkrock. Jag älskade funkis, raka linjer och klara färger. Maken älskade stuckatur, bulliga tunga möbler och dämpade toner. Tillsammans fastnade vi för det nationalromantiska stilidealet. Och så blev det.

Väggpaneler, stora rum med högt i taket och vackra välbyggda detaljer kräver möbler och inredning med tydlig karaktär. Köper man ett nationalromantiskt hus, tycker jag att man ska anpassa sin inredning efter det.

Man behöver naturligtvis inte behålla bruna paneler och gröna väggar, om man inte vill, men man bör i allra tänka efter och bo in sig. Måla en annan färg, kanske en ljusare brun färg istället på lister och väggar. 

Tyvärr finns det få hus ute på marknaden som inte är sönderrenoverade. Därför blir jag extra glad när jag ser ett hus, där man behållt de bruna väggpanelerna, trots att det inte längre är modernt. Och där man inte varit rädd för att behålla det bästa ur den tidens ideal. 

Foto:Hasselstigen 2 Saltsjöbaden, Skeppsholmen Sothebys 

Burspråk nationalromantiskt hus

Ett burspråk där fönsterbrädan följer formen. Under fönsterbrädan har man gömt elementet. Smart

Matsal i nationalromantiskt hus

I matsalen finns de höga boasseringarna fortfarande i originalutförande. Modigt och fint.

William Morris Willow bough

 
Det här är ett bra exempel på hur man kan kombinera tidstypiska tapeter och ändå få en ljus och modern känsla i inredningen.
 
Här har man valt en vacker lindblomsgrön kulör och William Morris Willow bough tapet. Vilken fin kombination, inte minst i ett nationalromantiskt hus.
 
William Morris var en av Arts & Crafts rörelsens stora namn i Storbritannien. Han skapade fantastiska mönster. Arts & Craftsrörelsen är samtida med vår egen Nationalromantiska period. Rörelsen var förespråkare för vackrare vardagsvaror för alla. Tanken med kollektionerna var att de skulle vara tillgängliga för vanligt folk genom masstillverkning. I själva verket blev det inte så.
 
 
William Morris Willow bough

William Morris klassiska och populära pilbladsmönster Willow Boughs från 1887. Foto: Skeppsholmen, Sothebys

Lindblomsgrönt

Ett sätt att lyfta fram arkitekturen är att måla snickerier och paneler, här i en lindblomsgrön kulör. I början av 1900-talet var det vanligt att använda två eller fler olika kulörer. Här hade man kunnat valt en annan kulör i panelfälten om man velat vara mer tidstypisk. Foto: Skeppsholmen Sothebys

Linje

Relaterade nyheter

IMG_7476
Stiligahem besöker
Trädgård och växter
15 juli, 2024

Bo på Hälsingegården Träslottet

Stiliga hem
Bo på Hälsingegården Träslottet En vän ställde frågan var man ska bo om man besöker de vackra Hälsing...
IMG_7425
1900-1929
Arkitekturhistoria
Stiligahem besöker
14 juli, 2024

Tjolöholms slott – interiören

Stiliga hem
Tjolöholms slott - interiörer Det är som att komma till England, fastän vi är utanför Kungsbacka på...