Historiefyllt sommarnöje på Tynningö
Sommarnöje, flyktingförläggning under andra världskriget, sommarskola för barn, en flytt på prom och som administrationsbyggnad till Stockholmsutställningen på Djurgården 1897. Få byggnader har varit med om så mycket som Villa Björkudden på Tynningö i Stockholms skärgård. Och nu är det till salu.
När jag ser hus som det här, med all sin originalinredning kvar, då går det ett sus genom mitt hjärta. Det pirrar i maggropen. Vill ha, vill vårda, vill förädla. Jag får moderskänslor. Vill väcka platsen ur sin törnrosasömn. Jag vill gräva i historien, undersöka, ta fram. Jag vill tukta trädgården och forma. Jag vill återskapa. För en stund glömmer jag verkligheten, känner doften av gammalt hus i trä, visualiserar mig själv där i färd med att verkställa min plan.
Jag älskar byggnader som bär på en historia. Det här är visserligen ett pampigt ställe. Stort och eftersatt. Men det är inte storleken som har betydelse, utan originaliteten. De avflagnande väggarna och originalinredningen. Det är sånt som får mitt hjärta att bulta. Alla krafter behövs. Allt är möjligt.
Och så var det en annan sak. Det som först fångade mitt intresse. Arkitekten Fredrik Dahlberg har också ritat vårt hus i stan.
Foto: Sjönära fastighetsmäklare
.
Villa Björkuddens fasad var tidigare i tegel, men sedan en renovering klädd i trä. Det kan man se på bilden från Stockholmsutställningen på Djurgården år 1887. Villa Björkudden syns längst till vänster på bilden. Foto: Stockholmskällan