Gyllene salens originalmöbler
Söndagen gick i Stadshusets tecken. Anledningen är att man under en vecka, 28/2-7/3 2023, visar Gyllene salens originalmöbler på sin tilltänkta plats. I vanliga fall finns de undanställda, bland annat i kontorsdelens korridorer. Den här chansen ville jag inte missa.
Vid invigningen av Stockholms Stadshus för etthundra år sedan var Gyllene salen möblerad på det här sättet, men eftersom möblemanget är både otympligt, tungt och opraktiskt är det ytterst sällan som rummet är möblerat så. Det är alltså helt unikt att få se originalmöblerna.
Möblemanget består av ett långt bord, 18 taburetter med skinnklädsel och ytterligare tolv taburetter med sits av broderat sidentyg. Bordet är formgivet av Ragnar Östberg. De övriga möblemanget är formgivet av arkitekten, akvarellmålaren och författaren Ernst Spolén (1880-1974). Runt bordet står det skinnklädda taburetter i förgylld ek.
Bordet
Det långa bordet med blankpolerad skiva av jakaranda, bärs upp av tre par lejon i förgylld ek. På bordsytan finns åtta motiv i svart alla inspirerade av hällristningar. Jag fick tyvärr ingen bra bild på bordsskivan. Bordet är formgivet av Stadshusarkitekten Ragnar Östberg. Det är förövrigt den enda möbeln som bär hans signatur.
Kort om Ernst Spolén
Taburetter
Runt bordet står 18 taburetter med skinnklädsel längs långsidorna, samt två pampiga stolar vid varje bordsände
De pampiga stolarna i en 1900-tals vikingainspirerad barockstil
Taburetter i nischerna
I nischerna gjordes ytterligare tolv stora puffar med broderad sidenklädsel.
En dag när jag arbetade i Stadshuset år 2017 gjordes en inventering och då fick jag se den vackra sidenklädseln på en av fåtöljerna
Ljusstakarna står utspridda längs hela långsidan i Gyllene salen. De brukar vara tända när det är middag här.
Foto: Stadshuset/Stockholms stad
Linje