Lusthus och orangerier”Lusthusets tillkomst hänger tätt samman med trädgårdskultiveringens. Orden lusthus och lustslott är lekfulla byggnader ofta uppförda i en park eller trädgård för rekreation och till "lyst", dvs blott för pynt och nöje”. Stiligahe...
Fredrik Bloms flyttbara lusthus
En rosa empirskapelse ligger på toppen av den enda kullen på Gärdet. Byggnaden heter Borgen, eller Kungliga Borgen till och med. Den ritades av arkitekten Fredrik Blom 1818-1822 på uppdrag av Karl XIV Johan. Den 11 maj 1818 kröntes Karl Johan och redan följande dag höll han en stor trupprevy på Gärdet.
Kungliga Borgen
Kungen bodde på Borgen under perioder då det vara militära övningar på Gärdet, men den användes också för baler och fester. Byggnaden är sinnrik och en av Sveriges första prefabricerade hus. Den byggdes i moduler och fraktades sedan för att monteras på kullen. Tanken var att man skulle kunna flytta byggnaden om det behövdes. Blom använde samma metod när han byggde Rosendals slott som stod färdigt 1826.
Arkitekten Fredrik Blom
Fredrik Blom har bland annat formgivit Skeppsholmskyrkan, nuvarande Eric Ericssonhallen, Kastellet på Kastellholmen och Rosendals slott. Du kan läsa mer om honom i Thomas Roths bok (2009); Fredrik Blom: Karl Johans arkitekt som är utgiven på Bokförlaget Atlantis.
Foto: Stiligahem där inget annat anges
Fredrik Blom ritade flera fantastiska lusthus i empirestil. Bland annat Djurgårdspaviljongen på Skansen, Tullgarn och ett vid Rosendals Slott. Det här är en skiss på ett av hans lusthus. Förlagan fanns på en innergård på Götgatan men som dessvärre vansköttes och revs. Illustration: Willers restaurering
Foto: Interiör på Kungliga Borgen möblerat av Erik Edelstam från L.Edelstam Konst & Antikviteterpå uppdrag av Gods & Gårdar. Foto: Klas Sjöberg.
Linje