Lägenhet 1900-tal, nationalromantisk

Eriksbergsområdet och en öppen spis

Eriksbergsområdet på Östermalm har en alldeles särskild karaktär. Det ligger både centralt och lite avsides på en kulle mellan Karlavägen och Birger Jarlsgatan. Många av husen är byggda i tegel omkring förra sekelskiftet, som den här lägenheten med sin underbart tidstypiska öppna spis. 

Lägenheten på Eriksbergsgatan 11 har fiskbensparkett på golvet och blyinfattade fönster som skänker ljus åt rummet. Spisen kan ha varit vit från början, men mer sannolikt cementfärgad. Kanske med målade stiliserade blommor i blått och brunt omkring spiselkransen.

Runt år 1900 var mustiga färger på modet. Och jag föreställer mig att det kan ha varit gula väggar för att ta upp färgen i fönstret, kanske nougatfärgat. Jag föreställer mig socklar och dörrar i brunt. Kanske var det istället tapeter. Med våra ögon var det långt ifrån ljust och fräscht. Man hade också ett sätt att kombinera färger som med våra ögon är oväntat. Jag tycker att det är roligt att fundera över sånt här, särskilt i hus från den här tiden. 

Kort om Eriksbergsområdet

Eriksbergsområdet har fått sitt namn efter den egendom som låg här. På 1700-talet köptes egendomen av Timmermansorden och på 1920-talet byggdes det stora ordenshuset som gör området så speciellt. Förr var dessa kvarter inte särskilt mysiga. Längs Birger Jarlsgatan ja faktiskt från Brunnsviken via Clas på Hörnet till nuvarande Brunnsviken gick en å, kallad Rännilen. I närheten av Eriksberg, vid Jarlaplan och Eriksbergsplan, mynnade den ut i en vattensamling som kallades Träsket.

Nuvarande Eriksbergsplan hette på 1790-talet Träsktorget. År 1865 bytte det namn till Roslagstorg. På den tiden var nuvarande Östermalm och Norrmalm mer åtskilda än idag. Det var alltså ett större vattenområde som separerade malmarna. Träsket användes delvis som en sopstation delvis för tvätt. Med åren fylldes sjön igen och nu är det bostäder här. 

Östermalm har inte alltid varit Östermalm. Före 1885 hette området Ladugårdslandet och var inte märkvärdigare än någon annan plats i Stockholm. De olika malmarna var som mindre städer ganska separerade från varandra. "Malm-ändelserna" kommer av de stora malmgårdarna som låg på varje malm. 

Foto: Behrer & partner | Eriksbergsgatan 11

Lägenhet 1900-tal, nationalromantisk
Blyinfattat fönster
Karta över träsket, 1940

Här på bilden kan du se Träskets omfång och placering över en karta från 1940-talet.

Fönster i lägenhet från 1900-tal

Jag kunde inte låta bli att ta med det här fönsterpartiet. Det är fint med dubbla fönster i vardagsrummet, som här.

Linje

Relaterade nyheter

IMG_7128
Hos oss i stan
11 februari, 2024

Tulpaner, te och argenta

Stiliga hem
Tulpaner, te och argenta Vi mellanlandar här hemma efter att ha hämtat sonen på ett ställe och kört...
bibliotek moodboard roslagsbacken
Hos oss på landet
7 februari, 2024

Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken

Stiliga hem
Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken Efter många olika tankar fram och tillbaka har jag landat i a...