De kvinnliga pionjärerna

150 verk av 20  kända och mindre kända  konstnärer visas i Nationalmuseum Designs utställning "Kvinnliga pionjärer – svensk form under mellankrigstiden" som öppnar den 4 december. Bland dem syns verk av Tyra Lundgren, Anna Petrus, Estrid Ericson, Wilhelmina Wendt, Kitty von Otter och Sylvia Stave. 

Jag gillar det här initiativet av två skäl, minst. För det första är mellankrigstiden en av de mest spännande delarna av svenskt konsthantverk och designs historia. Det handlar om perioden från Swedish Grace till begynnande funktionalism. För det andra att kvinnans roll i sammanhanget inte lyfts fram eller helt enkelt försvunnit ur historien. Och det vill jag bidra till att förändra. Enligt utställningsinformationen finns det fyra skäl till glömskan:

  1. Under modernismen identifierades det stora konstnärsgeniet med manliga egenskaper. Konstnären var en man och bara i undantagsfall en kvinna.
  2. Ett annat skäl är att flera av de kvinnliga konstnärerna som var aktiva under perioden debuterade på 1920-talet inte lyckades förnya sig när smakskiftet kom under 1930-talet. Den dekorativa och färgglada stil som präglade 20-talet framstod som föråldrat och negligerades av sin samtid när ny smakskifte uppstod. 
  3. Ytterligare ett skäl som bidragit är att många av kvinnorna arbetade för stora firmor som Svenskt Tenn och C.G Hallberg där det snarare var bolaget, och inte de enskilda konstnärerna, som lyftes fram.
  4. Det går heller inte att bortse från den förödande inverkan som andra världskriget hade och som skar av kontaktvägar och tillgången på råmaterial som var nödvändiga för den konstnärliga produktionen. Generationsväxlingen efter andra världskriget förstärkte effekten ytterligare och både manliga och kvinnliga konstnärer ur de äldre generationerna drabbades av glömskan som följde.
    Källa: nationalmuseum

"Kvinnliga pionjärer - svensk form under mellankrigstiden" visas på Nationalmuseum Design, Kulturhuset Stadsteatern mellan den 4 december och 14 februari 2016.

Det tycks vara en trend att lyfta fram kvinnliga formgivare och det är inte en dag för sent. För inte så länge sedan höll Stockholms auktionsverk en auktion med enbart kvinnliga formgivare från den här tidsperioden. Äntligen

Auktion dedikerad kvinnliga formgivare, på stiligahem

3C11DFF0-A2DF-4BB8-B5B3-F37581A0D807

Anna-Lisa Thomson, vaser tillverkade vid Gefle Porslinsfabrik samt Upsala-Ekeby AB. Foto: Anna Danielsson/Nationalmuseum

E5EDED64-B711-42DB-AC69-33966B8941C7

Ljusstakar med flöjtspelande lejon av Anna Petrus (1923-1924) samt teburk med lock. Foto: Anna Danielsson/Nationalmuseum

Linje

Relaterade nyheter

French Louis XVI tabouret
1500-1799
1800-1899
Föremålet
16 mars, 2025

Taburetter och banketter

Stiliga hem
Att mista sin taburett innebär att mista sin ministerpost på danska och liknande uttryck finns på sven...
IMG_8078
Hos oss i stan
10 mars, 2025

Ett, två, tre Argenta

Stiliga hem
Och så var de plötsligt tre, ja faktiskt fyra om jag räknar med den lilla vasen jag har på landet. Wil...