Linje

46735FDA-C125-415F-BB33-57E8A8A58EEE

Nutida 1910-tal

Det är semestertider och vi växlar mellan att vara i stan och på landet. Jag älskar Lärkstaden under sommaren. Det är lätt att parkera och så känns det som jag får ha min stadsdel alldeles för mig själv. Jag passar också på att fundera och dagdrömma lite om att göra om vårt sovrum i stan. Och kanske inte bara det.

Vi har bott i den här våningen i närmare två decennier. Jag känner en stark samhörighet med den nationalromantiska arkitekturperioden och den här platsen. Fortfarande känner jag mig tacksam varje dag över att få bo här. Det var mitt och herr J:s första gemensamma boende. Det var en tid då vi skulle synka våra olika hem och hitta ett gemensamt vi. Det tog sin tid och hemmet har vuxit fram organiskt, precis som jag tycker att det ska göra. Jag tycker mycket om alla de tre hem som vi skapat tillsammans, men vår stadslägenhet älskar jag. Det röda torpet vid Sommen har vi förövrigt inte längre kvar, men vi lärde oss otroligt mycket genom det.

Vi är på väg in i en ny fas där vår son kommer att flytta hemifrån. Det får mig att tänka på inredning. Många tycker nog att vår våning aldrig någonsin varit särskilt barnanpassad med sina 88 trappsteg utan hiss och förhållandevis stora rum i fil, men vi har alla tre trivts bra här. Men det senaste året har det däremot varit svårt, och vi har varit på landet så mycket som möjligt. Det är inte helt optimalt där heller, men det är inte lika mycket tavlor och känsliga möbler där. 

Nu när vi planerar framåt funderar jag i stort och smått på helheten. Jag tycker att det är roligt att inspireras av andras sätt att inreda. När något är väl genomfört så inspirerar det, även om jag inte vill ha det så själv.

Inspiration från mina kvarter

I mitt kvarter finns ett sådant inspirerande exempel på modern inredning i ett hus från 1910-talet; Hotellet Ett Hem. Det är den brittisk-danska inredningsarkitekten Ilse Crawford som gjort inredningen. Jag tycker att hon kombinerar en modern skandinavisk brittisk internationell stil, på samma sätt som man när huset byggdes kombinerade brittisk arts and crafts movement med det svenska. Dessa bilder få slå rot på näthinnan och inspirera mig framåt, även om vi inreder på ett annat sätt. Jag ser placeringar, format och materialmöten på det övergripande planet. Exempelvis kan ett orange bord motsvaras av vårt orange skåp och en byrå klädd i mässing av våra bronsljusstakar. 

Foto: Studio Ilse

82D23B63-7AF7-473A-868F-D30E20A16C8E

De neutrala gardinerna lyfter fram arkitekturen i det här burspråket. 

557C1049-5199-4412-9225-95ABF8DB3B94

Att sätta glashyllor i fönster har jag sett många gånger tidigare. Hyllorna kan fyllas med olika sorters samlingar; snäckor, glas eller porslin. 

6B3E10A0-57C5-4547-B0E7-D78C23E5C2FF

Den lackade orange-röda bordsskivan gör hela rummet. Så fint tillsammans med Einar Axel Hjorts stolar (antar jag) och ekollonvaserna: elegant, rustikt och skirt. 

Relaterade nyheter

IMG_6519
Designikoner
Stiligahem besöker
18 september, 2023

Reijmyreglasen gör drycken

Stiliga hem
Reijmyreglasen gör drycken Det kräver fem personer för att göra ett av Reijmyres lövtunna kristallgla...
Kantareller
Trädgårdsdagboken
3 september, 2023

Skördetider

Stiliga hem
Skördetider Almanackan säger 1 september och skogen dignar av bär och svamp. Den regniga juli månad f...