Engelbrektskyrkan
Det kommer en ny bok om Engelbrektskyrkan. Den kyrkan har en särskild plats i mitt hjärta. Jag bor i Engelbrekts församling och älskar nationalromantikens byggnader. Men allra mest gillar jag den för att det var där jag gifte mig med min man.
Ny bok om Engelbrektskyrkan, mynewsdesk.com
”Jag tror, att Engelbrekts nya kyrka är det yppersta kyrkliga byggnadsverk, som sedan medeltidens dagar utförts i Sverige”, skrev arkitekten Torben Grut inför invigningen av kyrkan den 25 januari 1914.
Engelbrektskyrkan får mig att tänka på vår bröllopsplanering. Maken och jag hade helt olika utgångspunkter när det gällde val av kyrka. Maken föreslog den pampiga Gustav Vasas kyrka med sin pastelliga romantik, medan jag var fast och övertygad om att gifta mig i min barndomskyrka, den medeltida Danderyds kyrka. Båda två stod orubbliga i sin övertygelse. Så vi fick tänka i helt nya banor.
Jag var ute på stan och provade brudklänningar när maken ringde och frågade om jag kunde komma. Han hade gått förbi och kunnat komma in i Engelbrektskyrkan och gillade vad han såg. Så jag kastade mig iväg på cykeln. Klev in. Och började gråta. Så vackert. Några månader senare sa jag ja. Och efter ytterligare några få månader flyttade vi in i vår nuvarande våning som ligger i samma område och är byggd i samma stil. Där och då inledde vi båda en stor kärlek till Nationalromantiska byggnader.
Kort om Engelbrektskyrkan
Engelbrektskyrkan är ritad av Lars Israel Wahlman. Han hade inte någon större erfarenhet av kyrkobyggnader när han 1906, 36 år gammal, vann tävlingen om kyrkan i det som skulle bli den nya Engelbrekts församling i Stockholm. I 100 år har den nu stått där, synlig över hela Stockholm och fortfarande anses den som ett av de viktigaste byggnadsverken i Sverige. Wahlman verkade i en brytningstid när det gällde både arkitekturen och religionen och han har lyckats väva samman de nya strömningarna. En arkitekt för 100 år sedan var oftast en allkonstnär som ritade både byggnad och inventarier, själv eller i samarbete med konstnärer. Engelbrektskyrkan är ett av landets främsta exempel på det. Författarnas olika infallsvinklar och de rika illustrationerna tar oss med på en resa, både i staden och i kyrkan, skriver Arkitektur- och Designcentrum i pressmeddelandet.
Boken heter Den vill vara ny och stark - Engelbrektskyrkan 100 år, med texter av Eva Eriksson, Emilie Karlsmo, Catharina Nolin, Martin Rörby och vår vigselpräst Per Wahlström. Den är fotograferad av Matti Östling. Boken bygger på material från Arkitektur- och Designcentrum. Den åker förstås upp på önskelistan.
Foto: Matti Östling och Stockholmskällan
Linje