Drottning Lovisa Ulrikas taburetter

I fokus: Taburetten

En av årets höjdpunkter är när katalogerna till de klassiska auktionerna kommer ut.  Vilken fest för ögat. Jag sitter klistrad framför datorn och bläddrar igenom dem några gånger. Först den webifierade tryckta katalogen och så varje enskilt nummer. Och så blir det både ett och två besök på auktionshusen för att få en glimt av den äkta varan. 

 

Jag älskar kvalitetsauktioner. Det är som att gå på museum där allt är till salu. På en bild kan man lura ögat med stilkopior, men i verkligheten, när man kan detaljstudera hantverksskickligheten kan man inte bli annat än imponerad. Kvalitet och hantverksskicklighet kostar, men allt är inte dyrt på de klassiska auktionerna. Vissa saker är otroligt prisvärda, så som barockbyråer exempelvis som man kan få för några tusen. Och då är det handgjorda grejer som har fungerat problemfritt i över 300 år.

Dessa högklassiga rokoko-taburetter har tillhört Drottning Lovisa Ulrika . De ropas ut för 100 000-125 000 kronor  (översta bilden). Sannolikt har de stått på Drottningholm eller Svartsjö slott vilket gör att de har en hel del proviniens, alltså stamtavla kan man säga. Så här skriver Auktionsverket om dem:

"Med Lovisa Ulrika kom också den moderna rokokon att introduceras på bred front i Sverige, genom slutförandet av Stockholms slott hade hovintendenten Carl Hårleman och överintendenten Carl Gustaf Tessin engagerat franska konstnärer och hantverkare att arbeta med inredningen av den nya kungaborgen. Slottsbyggnadsprojektet blev i många stycken avgörande för framväxten av en ny inhemsk generation konsthantverkare och konstnärer"

Visst är det fantastiskt att man kan köpa historiens vingslag. Jag menar, visst svindlar tanken. Att få sitta på samma stol som hennes man Kung Adolf Fredrik eller kanske till och med hennes pappa Fredrik Wilhelm I av Preussen eller Carl von Linné som hon beskyddade och förstås hennes son, Gustav III. Ja bara genom lite nametropping blir man nyfiken på vem hon var. En kvinna med skinn på näsan och skärpa i skallen. 
 
Foto: Stockholms Auktionsverk och Bukowskis (Klassiska katalogen, hösten 2013) 
Detalj drottning Lovisa Ulrikas taburetter

På undersidan kan man se Drottning Lovisa Ulrikas brännmärke, vilket visar att dessa verkligen har tillhört henne.

Prisvärda taburetter x 2

Gustavianska taburetter av Ephraim Ståhl

Gustavianska taburetter utan provinsens signerade av mästaren Ephraim Ståhl. Utrop 15 000-18 000. Foto:Auktionsverket.se

Svarta gustavianska taburetter Melchior Lundberg

Gustavianska taburetter, svartmålade och bronserade, av mästaren Melchior Lundberg. Utrop 10 000-12 000. Foto: Bukowskis

Linje

Relaterade nyheter

IMG_6519
Designikoner
Stiligahem besöker
18 september, 2023

Reijmyreglasen gör drycken

Stiliga hem
Reijmyreglasen gör drycken Det kräver fem personer för att göra ett av Reijmyres lövtunna kristallgla...
Kantareller
Trädgårdsdagboken
3 september, 2023

Skördetider

Stiliga hem
Skördetider Almanackan säger 1 september och skogen dignar av bär och svamp. Den regniga juli månad f...