
I fokus: Taburetten
En av årets höjdpunkter är när katalogerna till de klassiska auktionerna kommer ut. Vilken fest för ögat. Jag sitter klistrad framför datorn och bläddrar igenom dem några gånger. Först den webifierade tryckta katalogen och så varje enskilt nummer. Och så blir det både ett och två besök på auktionshusen för att få en glimt av den äkta varan.
Jag älskar kvalitetsauktioner. Det är som att gå på museum där allt är till salu. På en bild kan man lura ögat med stilkopior, men i verkligheten, när man kan detaljstudera hantverksskickligheten kan man inte bli annat än imponerad. Kvalitet och hantverksskicklighet kostar, men allt är inte dyrt på de klassiska auktionerna. Vissa saker är otroligt prisvärda, så som barockbyråer exempelvis som man kan få för några tusen. Och då är det handgjorda grejer som har fungerat problemfritt i över 300 år.
Dessa högklassiga rokoko-taburetter har tillhört Drottning Lovisa Ulrika . De ropas ut för 100 000-125 000 kronor (översta bilden). Sannolikt har de stått på Drottningholm eller Svartsjö slott vilket gör att de har en hel del proviniens, alltså stamtavla kan man säga. Så här skriver Auktionsverket om dem:
"Med Lovisa Ulrika kom också den moderna rokokon att introduceras på bred front i Sverige, genom slutförandet av Stockholms slott hade hovintendenten Carl Hårleman och överintendenten Carl Gustaf Tessin engagerat franska konstnärer och hantverkare att arbeta med inredningen av den nya kungaborgen. Slottsbyggnadsprojektet blev i många stycken avgörande för framväxten av en ny inhemsk generation konsthantverkare och konstnärer"

På undersidan kan man se Drottning Lovisa Ulrikas brännmärke, vilket visar att dessa verkligen har tillhört henne.
Prisvärda taburetter x 2

Gustavianska taburetter utan provinsens signerade av mästaren Ephraim Ståhl. Utrop 15 000-18 000. Foto:Auktionsverket.se

Gustavianska taburetter, svartmålade och bronserade, av mästaren Melchior Lundberg. Utrop 10 000-12 000. Foto: Bukowskis
Linje