Funktionell möbelkonst av Studio LaVerne
Far och son, Philip (1907-1987) och Kelvin (1937-) LaVerne i USA, skapade unika möbler i limiterade upplagor. Möblerna är fantastiska konstverk och samtidigt funktionella. Har man en gång sett deras möbler i patinerad brons och tenn så känner man igen dem.
Under visningen på Bukowskis i veckan fick jag se föremål av dem för första gången och blev helt tagen. De är så vackra i kulörerna och motiven att jag nästan inte kunde slita ögonen från dem.
Philip och Kelvin LaVerne gjorde bord och skåp i syraetsad och patinerad brons. De kombinerade innovativa och traditionella tekniker inom bronsgjutning för att ge ytan en särskild patina.
Far och son började experimentera tillsammans i mitten av 1950-talet. Färgskiftningarna kom till genom att man exempelvis grävde ner metallplattor i en viss typ av jord för att få brons och tenn att oxidera och ändra färg.
Motiven är ofta hämtade från historien; klassiska kinesiska och egyptiska scener. Föremålen gjordes i begränsade upplagor. Även efter att Philip LaVerne dog, fortsatte sonen att producera verk med båda deras namn.
Bukowskis säljer två soffbord och om jag hade plats för dem skulle jag helt klart vara spekulant. Jag gissar att de kommer gå för långt över utrop.
Soffbord, "Chang Boucher", USA 1960-70-tal.
Philip & Kelvin LaVerne. Oval skiva i patinerad brons och tenn med handmålade emaljer av Philip och Kelvin LaVerne, ben i brons i form av knippen med korslagda band, etikettmärkt Philip LaVerne Works of Art New York Chan Boucher.
Höjd 42 cm, längd 153 cm, bredd 80 cm. Foto: Bukowskis
Soffbord, "Odyssey", USA, 1960-70-tal.
Philip & Kelvin LaVerne. Rund skiva i patinerad brons och tenn med handmålade emaljer av Philip och Kelvin LaVerne, centralfot i brons, signerad Kelvin Philip LaVerne.
Diameter 120, höjd 41 cm. Foto: Bukowskis
Linje