Nationalromantisk arkitektur nationalromantik

Attention to details 1910-tals arkitekter

(null)

I vår hall i stan, eller tambour som det står på originalritningarna, tror jag att det ursprungligen fanns en väggfast bänk, kanske med ett lock för vedförvaring. Jag har några gånger tänkt att återskapa en sådan med inspiration från bilder jag hittat genom åren. 

Dimensioner och proportioner är väldigt viktigt om man ska återskapa något. 1910-talets arkitektur hade en detaljrikedom utan att bli ornamenterad. Visst kan man förenkla om man vill, men ska det se "äkta ut", så krävs sinne för detaljer. 

Det här huset på Carl Westmans väg 8 i Saltsjöbaden är ett fint exempel på nationalromantisk arkitektur när den är som bäst. Jag älskar som bekant denna tidperiod och har förmånen att också bo i ett sådant hus. 

Håll tillgodo med lite detaljnörderi

(null)
Så här ser en typisk trapphall ut i villor från tiden 1900-1915, med en liten toalett under trappan och ett högt element. Att ha vattenburen elvärme och wc var supermodernt och fortfarande ovanligt.  (null) 
Tekniken med el var fortfarande ny, så säkrast var det att också ha en öppen spis. Färgsättningen här är vit och grå. Det fanns visserligen strömningar - läs Ellen Keys Strand, som förordade ljust och fräscht, men mer sannolikt var det en annan färgsättning. 

Hemma hos min faster som bor i ett hus från denna tid är väggarna i hallen klädda i en William Morristapet, Blackthorn green, och alla snickerier har en behagligt matchande grön kulör, så här ungefär:
(null)
(null)
(null)
Notera detaljer kring dörrarnas olika storlek och portalen närmast trappan. 
(null)
Här ser man detaljerna i bröstpanelerna och mötet mellan dörromfattning och bröstpanel - attention to detail. 
(null)
Här ser vi hur fint man skapat en väggfast bänk på övervåningen genom att låta trappans ribbor bilda rygg med samma formelement som återkommer. Elegant!
(null)
Vid den här tiden var man också förtjust i nischer och valv. Se här hur man har löst övergångar mellan släta ytor, lister och ornament. Den här panelen känns lite senare. Den har ett mer klassicistiskt uttryck från 1920-tal. Kan hända gjorde man det här rummet klart med paneler efter att man flyttat in. Ganska troligt.
(null)
Tänk så många saker att tänka på för att göra en fönsterbräda anno 1910. Så vackert i all sin enkelhet. Fint att sätta rullgardinen som man gjort här. 

(null)
Även exteriört finns det detaljer att hämta inspiration från. Notera att pelarna i trappan inomhus och balkongen utomhus har liknande mönster. Notera den breda dimensionen. 
(null)
Här är det samma uttryck som när man kommer in i hallen. Snyggt!

Foto: Wrede | Carl Westmans väg 8