The desk of her dreams

(null)

Det är nu eller aldrig, tänkte vi, och bestämde oss för att beställa skrivbordet vi drömt om under så många år. Och nu står det här hemma Josef Franks vackra 1022.

Vi har genom åren haft många idéer om vår arbetsplats här i lägenheten. Vi har lutat mot att ha ett ultramodernt skrivbord och antik stol, bara glasskiva, bockben och drömstolen, eller ett svart rokokoskrivbord med förgyllningar. Allt hade blivit snyggt. 

Det är många parametrar som spelar in när man tänker på inredning. Det ska å ena sidan vara praktiskt och funktionellt och å andra sidan vara snyggt och intressant. Det behöver också passa ihop med resten av hemmet. Och med det liv vi lever. 

Varje föremål är en del av en större helhet. Och eftersom vardagsrummet har ljusinsläpp från tre håll och dörrar från tre håll, så det måste bli trivsamt för ögat ur flera vinklar. Vi har också funderat mycket på vilka föremål som ska spela första fiolen i kompositionen. 

Slow decoration är konsten att låta saker växa fram i långsamt mak. Att låta tankarna och idéerna mogna. Det har varit en fin hörna här under många år, med ting vi har. Och nu tog vi ett helhetsgrepp. Jag är så glad. 

(null)
(null)
Lampan går under namnet Kaiser Idell 6631 och nytillverkas av danska Fritz Hansen. Lampan formgavs ursprungligen av Christian Dell år 1936. På 1920-talet var han arbetsledare i plåtverkstaden på legendariska Bauhaus i Weimar. Lampan ritade Dell för företaget Gebr. Kaiser & Co. Den fick namnet Luxus 6631. Den är en stadig lampa som är typiskt för den Bauhaus-stil som blev så banbrytande. 

Stiligahem om Bauhaus 


(null)
(null)
Skrivbordet 1022 kallas också ganska passande för schatullskrivbordet. Det är så vackert med kombinationen palisander på skivan, mahogny på sidorna och ljus dekor av björk. Tidigare var intarsiakanten av buxbom. Även nycklarna av mässing känns som smycken. 
Skrivbordet är formivet av Josef Frank på 1940-talet. 
(null)


(null)
Skrivbordsstolen heter About a chair, AAC20 och är från danska Hay. About a chair finns i många modeller och den här tycker jag har en fin balans mellan benställning och kropp. 
Att välja skrivbordsstol var så svårt. Det finns många att välja emellan och få som säger klick i hjärtat. Jag har också kommit på att jag inte gillar stolar som rullar, alltså klassiska skrivbordsstolar. När vi nu valde det här skrivbordet, så skulle den få spela huvudrollen. 
(null)
AAC kombinerar det bästa från Eero Saarinens tulpanstol och Jon Arads "Tom Vac" stol som jag alltid älskat. 


(null)

Så här såg det ut i går kväll. Jag är så nöjd#1 - - Ewa Edward:

Så fint 👌👏Även det röda skåpet är ju såå snyggt 🤩 Jag har ärvt en snygg bordslampa som min farfar fick i present och det är ingraverat i nederkanten årtalet 1936 👌

Svar: Hej Ewa, så roligt att du gillar hur det blev. Jag älskar mitt röda skåp som inte tillverkas i den här storleken längre. Jag har haft mitt sedan början av 1990-talet. Formgivning från 1930-talet är verkligen fint. Så roligt att du har en bordslampa från den tiden. Den kanske till och med påminner om vår nytillverkade?
Stiligahem - mer än en vanlig inredningsblogg