Hem med jugenddetaljer

(null)
Jag samlar på detaljer från "min" arkitekturperiod. Det har jag gjort under nästan två decennier, och det är lika länge som arkitekturstilen rådde. Det var en period på femton-tjugo år mellan cirka 1900-1915 då nationalromantiken, arts and crafts och jugend florerade. Mellan det svulstigt påklistrade nystilsperioden vid förra sekelskiftet och det nyklassicistiska som sedan utvecklades till funktionalism. 

Enligt min estetik är denna period det absolut bästa av två världar. Precis lagom snirkligt. Det kändes som en ouppnåelig dröm att få bo i ett sånt hus mitt i centrala Stockholm för tjugo år sedan. Och när vi, mot alla odds vann budgivningen på en sådan lägenhet, kändes det så overkligt att jag och min man cyklade förbi varje dag i väntan på att få flytta in. Stod huset kvar?  Skulle säljarna ångra sig? 

Jag är faktiskt glad och otroligt tacksam varenda dag över att få bo här.  Många gånger när saker är tuffa så glädjs jag åt just detta faktum att jag får bo i min dröm. Det är inte mer än rätt att låta kärleken till detaljerna få synas på bloggen. 

(null)
Så vackert spröjsat fönster och med innerfönster. 

(null)
Solstrålande element, som på grindar var vanligt runt förra sekelskiftet. Här finns solsymbolen istället på förstukvisten.  

(null)
Tidstypisk spis, med roslagsskuta i relief. 

(null)
Fina trädetaljer i all sin enkelhet
(null)


Foto: Sjönära 


#1 - - Karin:

Spännande och kul att samla på bilder och detaljer från en arkitekturstil. Nu blev jag tvungen att söka mer på denna stil och se fler exempel. Vi bodde tidigare i ett trähus från 1918 ritat av Erik Hahr i Västerås men där fanns inget av dessa inslag. Mer raka klassiska linjer. Formspråk och influenser är så intressant.

Svar: Ja, det är roligt att lära känna denna intressanta period. Närmare mot 1920-talet blir det stramare, så denna arkitekturperiod är kort. Du kan söka på nationalromantik + arkitektur också så får du se mer
Stiligahem - mer än en vanlig inredningsblogg