Rhododendron

(null)

Jag älskar att gå i Humlegården så här års och njuta av enorma vita, gula, rosa och lila parkrhododendron. Rhododendron var enormt populärt i början av 1900-talet och fick sedan en renässans på 1960-70-talet. Dessutom är det en populär stadsparksväxt. Kanske är det just därför den lever lite i skymundan fast den har allt att önska.

Vetenskapligt namn: Rhododendron 
Blommar: juni och framåt
Familj: Ericaceae, samma som azalea
Rhododendron växer vilt i alperna, från österrike till italien och i himalaya. Även i varmare klimat växer den.
(null)

Rhododendron trivs o humusrik, väldränerad jord där pH-värdet är lågt, dvs sur jord. Den gillar fukt men inte väta och trivs i halvsoliga lägen och i lätt skugga som det är i västliga eller norvästliga lägen. 

Instagram flödar över av bilder på syrener, pioner och narcisser. Ibland syns rhododendron på bild, men då bara i bukett tillsammans med annat. Det är dags att ge rhododendron, trädgårdens trotjänare upprättelse. 

Den som besökt trädgårdar i Storbritannien kan knappast undgått att bedåras av enorma buskage av rhododendron. Det brittiska klimatet tycks som gjort för denna växt. När brittiskfödda kronprinsessan Margareta och blivande Gustav VI Adolf tar över Sofiero år 1905 satsar de på att utveckla trädgården. Båda hade ett stort trädgårdsintresse och bland annat planterar de rhododendron. Idag är rhododendron Sofieros största attraktion. Och genom dem blev rhododendron omåttligt populärt. Det finns väl knappt någon trädgård som inte har denna buske. 
(null)
Vår rosa rhododendron inleder med att vara kraftfullt rosa (nedan), men bleknar sedan (ovan). Ljuvlig!
(null)

Varför rhododendron?
Rhododendron är vintergrön och ger form åt trädgården året om. Den är pålitlig och blommar rikligt i halvskuggiga lägen.  Den har vackert mörkgröna nästan läderartade blad och den finns i många olika kulörer: vita, gula och rosa. Den lilafärgade är den mest tåliga. Efter blomningen sätter den nya knoppar och det är dem som blommar sedan under senvår och sommar. Dessutom älskas rhododendron av bin och humlor. 

Våra grannar har nyligen placerat ut 8-10 stycken rhododendron i alla olika kulörer i ett stenpartiområde mot gatan. Jag går förbi där varje dag när jag ska bada och njuter. Det är redan nu vackert och vackrare blir det. Våra grannar har en väldig känsla för kulör och form, så deras trädgård är en fröjd. Själva  har vi två rhododendron; en rosa på framsidan och en klassisk lila på baksidan. De planterades när huset byggdes på 1970-talet och har blivit kraftfulla. Herr J har nyligen planterat ytterligare en i vårt kommande woodlandområde.


(null)

(null)

(null)
Svårt att tro att detta är samma växt
(null)
(null)
Vår lila rhododendron 

(null)

I Humlegården kan man stå och fånga rosa fluff i hela synfältet. Älskart
(null)

(null)