Renässansslottet Frederiksborgs slot

(null)

För den som är intresserad av inredning från 1500-talet är Frederiksborgs slott i Hillerød på Nordsjälland ett måste. Rum efter rum är fyllda av praktskåp, stolar, kistor och bord från århundradet. Imponerande. 

Frederiksborgs slot, Hillerød

Själva renässanslottet byggdes av den store Christian IV år 1600-1620. Hans far Frederik ll hade köpt egendomen Hillerødsholm år 1560 och uppfört första delen av Frederiksborgs slott. Sonen rev det men behöll namnet.  

En brand i december 1859 förstörde större delen av inredningen och taket på slottet. Och det var bara slottskyrkan och delarna kring audienshuset som klarade sig helt. 1875 var slottets yttre återställt i en historiserande stil. Två år senare föreslog Carlsbergs grundare J C Jacobsen att slottet borde bli återställt inuti också och inrymma ett nationalhistoriskt museum som på Gripsholm i Sverige. Han åtog sig att bekosta det och upprustningen av interiören. Sagt och gjort. 

Det finns väl två familjer i Danmark som både har makt, pondus, intresse och resurser att kunna driva igenom sina idéer på den här skalan: Rederijätten Mærsks Mærsk McKinney Møller som byggde det nya operahuset mitt framför Amalienborg slot och så Carlsberg som via sin fond,  Carlsbergfondet, bidragit avsevärt till Danmarks kulturliv, bland annat genom Frederiksborgs slot och Glyptoteket och så till forskning. Och det kan du tänka på när du dricker en Tuborg eller Carlsberg nästa gång. 

Själva slottet är som sagt mycket sevärt, stort och intressant. 
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)
Det som framförallt imponerade på mig var den enorma samling av möbler som är över 600 år gamla, alltså från 1500-talet. 

Då fanns inga soffor, däremot stolar, bord, skåp och kistor. Här ser vi bland annat en fantastisk kista.
(null)
I trappan hänger hela kungalängden. 
(null)
Klismosstolarna till vänster i bild ser nästan modernistiska ut fast de är från 1800-talet, empir. 
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null) 

Frederiksborgs slot har också en fantastisk barockträdgård som är byggd i terrasser. Den återställdes på 1990-talet efter att ha förfallit.  Den är en inspirerande uppvisning i symmetrins elegans. 

(null)

(null)

(null)
När vi gick från slottet till barockträdgården och för att äta lunch på Café Leonora såg jag en svan så perfekt placerad framför slottet. "Snälla svan, stanna kvar", tänkte jag och gick med snabba steg. Jodå svanen låg kvar och ligger kvar där än. Det är en attrapp! 
(null)
Café Leonora serverar goda smørrebrød och fika.
(null)
Vacker miljö vid parken