Julen 2021-22


(null)

Vår våning i stan är som gjord för fest. Och absolut vackrast är den i juleskrud. För första gången firade vi hela familjen, 15 personer och en hund, julafton tillsammans hemma hos oss. Det blev långdans, anka, sång, paketrim och alldeles alldeles underbart. 

I somras flyttade mamma från barndomshemmet, så det var dags för nya traditioner i familjen. Och alla var sugna på en jul hos oss. Vi med. 

Vi firar dansk jul i familjen. Det innebär middag på kvällen med anka, rödkål och brunede kartoffler, det vill säga kanderad potatis, och ris-ala-mande med körsbärssås. Alla är uppklädda. 

Efter att vi letat efter mandeln i risalamanden under skratt och bus så är det dags för kaffe, kakor och julklappar. Vi inleder alltid med sånger. Först några svenska som de små får välja. Och så några högtidliga och så de obligatoriska danska. 

Jag och mina syskon sjöng i kyrkokör när vi var små, så vi har mycket spex för oss när vi sjunger. Körledarens man var den store organisten, som spelade passionerat och storslaget som om det vore en wagneropera. Det var orgel och barnsång i den ordningen. Det gjorde stort intryck på oss och härmning av klassiska orgelljud ingår i vårat spec. Och de stora killarna är numera med på banan och bidrar med nya ringar på stämningen. Vi alla fäller en tår när vi traditionsenligt skålar för absent friends vid middagen. Och när vi sjunger nya julfavoriten Julen är här, särskilt stroferna: "Och jag vill, tända en stjärna till,  den som har frusit och gått vill i värden. För den som inte finns hos oss,  tänder vi nu ett bloss,  brinner en låga klar.Kom hit, här är den. 
Fint att få tänka på pappa och andra fina som inte är med. Viktigt att komma ihåg hur priviligierade vi är i vår familj, som kan ha en så fin jul tillsammans. I den största glädjen ryms vemod, vördnad och eftertanke. Så fint att vi kan dela hela spektat på ett fint sätt. I år avslutade vi sångstunden med Nu är det jul igen och långdans tre varv. Så himla roligt!

Efter sång blir det klappar. Vi delar ut en i taget och alla har rim. Det blir mycket skratt och en härlig stämning. Vi sitter alla och svettas med de sista rimmen på självaste julafton, men där och då är det mödan värd.

När virus och influensor härjar kändes det ändå helt osannolikt att kunna fira jul så många tillsammans. I år var turen på vår sida. På så många sätt. Sonen var också på sitt bästa, flexibla och lugna humör.  Och kunde gå in i sitt rum och vara själv när han behövde det.  I år hjälptes vi alla åt med middagen. Vi kan aldrig riktigt veta hur sonen hanterar situationen, så det var bäst att planera för ett kaos där vi inte kan förbereda något. Men det var en bra sag. Först blev det champagne och snittar följt av en hummersoppa. Min syster hade fixat ankan, min bror rödkålen och jag potatisarna. Mamma gjorde gröten. Good teamwork. 

(null)
Dagen före julafton gick herr J med vasen till vår blomsterbutik. Det blev avalanche rosor, amaryllis, skimmia och tallkvistar. 

(null)
Lite härligt kaos på skrivbordet 

(null)
I granen har vi pynt som vi har samlat på oss genom våra resor bland annat till London. 
(null)
Erimitageslottet utanför Köpenhamn
(null)

(null)
En trumma måste alltid finnas i en gran. En av sångerna vi sjunger efter middagen heter Højt for trædets grønne top och då ska man peka mot granen när man sjunger om Peter som har en gren så kär där trumman hänger. 
(null)
En gran ska ha lite roliga saker för alla åldrar. 
(null)
Duken är i själva verket lite smutsigt ljust grön
(null)

(null)
En dålig bild på en fin bordsdekoration min mamma gjorde.

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)


(null)
Vi inledde julafton som vi brukar med julspel i Engelbrektskyrkan kl 11 följt av jullunch hemma och en promenad. Fantastiskt fint.
(null)
Under vår promenad såg vi tomten. 


#1 - - Karin:

Hej,
Roligt att läsa om er jul, verkar så härligt med en så stor familjeträff på julafton, vi är en så liten familj. Vackert porslin som du gärna får berätta lite mer om. Jag skulle gärna byta ut det svenska julbordet mot er danska mat, låter väldigt gott allt. Önskar dig en fin fortsättning på året. Kram

Svar: Vi är tre syskon så med tiden har det blivit stora familjer. Vi är lyckligt lottade som trivs bra med varandra, syskonen, svågrarna och svägerskorna. Och så var mamma och tante B (firar alltid jul med oss) med. Ja, porslinet kan jag berätta lite om. Det är faktiskt nytt för i år. vi har länge funderat på att ha ytterligare en servis i stan. Vi har velat under många år, men så när vi var i köpenhamn såg vi den här. Den heter Vinterstjerner och är från Jytte Frölich. Den är mer en vinterservis än en julservis vilket passar oss.
Önskar dig en fin vecka
Stiligahem - mer än en vanlig inredningsblogg