Art-deco inspirerande marmorgolv

(null)
Så vackert när golven får spela huvudrollen.  I Sverige är det vanligare med trägolv, kanske för att det är en råvara som finns runt knuten. Klinker och kakel ser man också en del. En vacker sten ger ett riktigt exklusivt utseende inte minst när det är mönsterpassat med den här precisionen. 

De geometriska formerna ger ett art deco eller nyklassicistiskt uttryck. Det är fint till sekelskiftesmiljön eftersom det stramar upp intrycket och ger en modern look. Golvet i hallen består av tre olika marmorsorter från Vanitas. 

Vanitas studio

Notera att det inte är några lister i mötet mellan parkett och sten. Så vackert.

Jag har ändå blandade känslor kring att visa ett hem med så mycket exklusiv sten. Det är trots allt en ändlig resurs och är inte ett material man byter ut när det passar. Man får helt enkelt inte tröttna på något som tar miljoner av år att bildas.

(null)

I vår hall i stan (bilden ovan)  har vi ett vitt marmorgolv. Det är inte från byggåret utan tillkom för cirka 30 år sedan i samband med att huset blev bostadsrättsförening. Vårt trapphus har också vit marmor och jag har alltid gillat att hallen är en förlängning av trappan i samma material. Golvet är kvadrater lagda diagonalt och med synlig fog. Ganska typiskt för hur det skulle se ut på 90-talet. För mig är det självklart att ha kvar golvet, även om jag kanske skulle valt att göra det på ett annat sätt. Jag kommer aldrig att byta ut det. Det är en fin årsring i huset som man måste ta hänsyn till och arbeta med. Herr J och jag har valt att ha mattor på golvet. 

Så rengör du marmor
Eftersom marmor är ett naturmaterial som blir torrt och mer poröst när det torkar ut använder jag alltid såpa på mina marmorbänkar och golv. Stenen får då en beläggning som gör den resistent mot fläckar och lätt att hålla ren. Du kan också återfetta med ett tunt lager matolja.

(null)
Mötet mellan parkett och sten

(null)
Detalj från hallen

(null)
Även i badrummet har man valt sten från Vanitas studio. 
(null)

Foto: Anne Nyblaeus för Sköna hem