I samma familj sedan 1907

(null)

För drygt tjugo år sedan slängde jag ut en köksbänk i rostfritt stål från ett 40-talskök. Och satte in ett nytt. Det har jag ångrat sedan dess. Bättre kvalitet än äldre rostfria bänkar finns inte att få tag på. De har dessutom en otroligt vacker nästan silverskimrande kulör och en gedigen känsla. Och nu finns det så många bra exempel på hur man återbrukar och får rätt höjd.

Köket satt i min första bostadsrätt. Efter år av andrahandsboenden och små trånga köksvråer var drömmen om ett praktiskt kök med utdragbara lådor min högsta dröm. Så det blev så. Idag hade jag tänkt annorlunda om jag flyttat in i en liknande bostad.

Jag är en person som vill ha det lättstädat. Jag har väldigt svårt för saker som inte är funktionella. Det finns dock något som trumfar funktionellt, och det är det vackra. Jag kan tumma på funktion till förmån för estetik. Däremot grämer jag mig om saker inte håller. I helgen pajade vår kvalitets-dammsugare på landet efter fem års användande. Till märkets försvar kan jag säga att vi sliter hårt på den, men ändå. Jag skulle hellre köpa en dubbelt så dyr produkt om den höll. Nu har jag beställt en ny. 

Jag minns när jag jobbade i hemtjänsten en sommar hos en närmare hundraårig man. Han bodde i en av de stora Djursholmsvillorna - en vacker sådan. Han hade en rund volta-dammsugare med tygslang som måste ha varit från tidigt 1930-tal. Och den dammsög jag med. När jag lite artigt försökte förklara för mannen att slangen inte längre var tät, fick jag till svar: "Den dög åt min fru, då duger den åt dig".  Han hade förövrigt tydliga instruktioner kring hur man dammsög trasmattor och att mattorna slets i onödan om man gjorde fel. Där lärde jag mig det. Du ska alltid dammsuga i varpriktningen. Världen skulle nog må lite bättre av fler som honom. Det är bra att vårda sina ting. 

När jag ser det här köket så drar min fantasi igång. Jag föreställer mig att vi flyttar hit och varsamt renoverar den med köket och planlösningen intakt. 

Huset är byggt 1906-07 och har ägts av samma familj sedan dess. Delar av köket tycks vara från den tiden. Så moderniserade man någon gång på 40-50-talet skulle jag tro. Fastigheten är ritad av dåtidens stora arkitekter Dorph & Höög och än idag går huset under namnet "Berghska huset", efter familjen Bergh som tidigare ägde hela fastigheten. Det kan jag läsa från prospektet.
(null)

(null)
Är det ett värmeskåp, eller kylskåp på väggen? (null) 

(null)

(null)

(null)

(null)
(null)
Jag visar också planritningen. Det är så sällan man får se en sådan helt intakt. Det vanligaste är att man flyttar köket - troligen till burspråksrummet och gör sovrum och bad där kök och jungfrukammaren är. 
(null)
(null)

(null)

Foto:Karlsson Uddare | Rörstrandsgatan 32


#1 - - Mie Evnice:

Vilket vackert kök! Min första hyreslägenhet hade också förvaring under köksskåpen (till socker, kryddor etc.) och det är verkligen en sån sak jag saknar i mitt nya boende! Allt är helt klart inte bättre nytt och modernt.

Svar: Det är verkligen praktiskt att kunna nå socker, mjöl och annat direkt under köksskåpen. I en annan lägenhet brukade jag ha småpryttlar också i lådorna. Ljus, snören och sånt som tar plats. Önskar dig en fin lördag.
Stiligahem - mer än en vanlig inredningsblogg

#2 - - Pia:

Har du kvar kvittot på din dammsugare så kan du alltid reklamera den. Vid reklamation så är det upp till företaget att bevisa att du missbrukat produkten vilket brukar vara rätt problematiskt för dem. Reklamation är inte samma sak som garanti vilket brukar vara kortare period och "no questions asked" från företagets sida men det tar inte bort reklamationsrätten eftersom det står i konsumentköplagen.
Reklamationsrätten är tio år på elprodukter. För jeans och skor är det två år (har utnyttjat det många gånger!)
Bara att lämna tillbaka dammsugaren och få en ny. Om du har kvittot (eller kan bevisa köptillfället=kontoutdrag...) :-)

Svar: Tack så mycket. Tyvärr har vi nog inte kvittot kvar. Vi sliter hårt på våra dammsugare, så det känns ändå okej. Önskar dig en fin dag.
Stiligahem - mer än en vanlig inredningsblogg