Danska klassiker Børge Mogensen

Fredericia furniture i Børge Mogensens hus


(null)
De senaste åren har jag med ojämna mellanrum utforskat den danska designskatt som bokstavligen kom med modersmjölken. Det har utvecklats till att bli lite av ett specialintresse. Många av er har följt den resan genom kategorin Danska klassiker här på Stiligahem.

Översta bilden biblioteksbordet BM71  och den  spanske spisebordsstol

Jag har skrivit om Børge Mogensen förstås och uppmärksammat hans formgivning vid flera tillfällen sedan dess. I mitt långa inlägg om honom kan du läsa om det som kallas "arkitektmosen" de kvarter runt en sjö i Gentofte där Mogensen, Wegner, Jacobsen med flera bodde. 

Stiligahem om...
Børge Mogensen (1914-1972)
Mogensen och Dux 
Alla inlägg i Danska klassiker
 
När Hemtrender visade Fredericia furnitures nytagna bilder från hans hem på Soløsevej i Gentofte norr om Köpenhamn, då bultar mitt röd-vita hjärta. Jag har sådan längtan till Danmark, till att träffa mina danska vänner och min gudmor. Jag vill prata danska, gå till mina favoritställen och bara vara. Jag bara måste blogga. 
(null)

(null)

Huset på Soløsevej formgavs av Børge Mogensen i samarbete med arkitekterna Arne Karlsen och Erling Zeuthen Nilsen. Perfektionist som han var blandade han sig i alla detaljer. I huset bodde han i under 15 år tillsammans med Alice. De kallade huset för "laboratoriet", med rätta. Faktum är att många av hans mest kända föremål konstruerades i hans arbetsrum i källaren här och för att passa huset. 
(null)
Soffan 2213 formgavs 1962 till  vardagsrummet, den spanska stolen som formgavs 1959 är ett annat exempel.  Kanske är det just därför som flera av  bilderna känns så fulländade. 

Mogensens designfilosofi handlade om en anspråkslös perfektion. Möbler skulle ge ro och ha ett modest utseende. Ett hem skulle vara både informellt och välkomnade ansåg Mogensen . 
(null)
(null)
Detalj av BM61 och biblioteksbordet
(null)
Den anspråkslösa och ärliga arkitekturen tilltalar vår tid. Här med den spanska stolen 
(null)
En av korridorerna
(null)
Stolen J39 och bordet C18 gör sig fint i huset. 

Läs och se fler bilder på Fredericia.com