Veckans accessoar Børge Mogensen

Børge Mogensens skiss blev samarbete med Dux


(null)
När det danska möbelföretaget Carl Hansen & søn hittade skisser på Børge Mogensens dagbädd utförd som en säng kontaktades svenska DUX. Resultatet blev sängen BM0555 som nu kommer i produktion. Två familjeägda företag med lång tradition av genuint hantverk som samarbetar. Dessutom dansk och svensk precis som jag. Det kan inte bli annat än bra. 

Läs om Børge Mogensen på Stiligahem

För DUX är det första gången de gör ett sängsamarbete.
- Det kändes som att öppna locket till en skattkista när vi fick veta att Carl Hansen & søn hittat den i utförandet av en säng i sitt designarkiv, ritad i flera storlekar samt med spiralmadrass, säger Henrik Ljung, vd på DUX.

Det var under ett besök i Børge Mogensens sommarhus som Carl Hansen & søn upptäckte dagbädden BM0865 som lanserades 2020. I Mogensens sommarhus användes den som säng och där kom tankarna på att utveckla den.

- När vi började utforska möjligheten att utveckla dagbädden till en säng upptäckte vi att den tidigare faktiskt hade producerats i många olika storlekar och med en resårmadrass, vilket gjorde valet självklart, berättar Knud Erik Hansen, vd på Carl Hansen & søn i ett pressmeddelande från Trendgruppen PR

(null)
DUX unika spiralsystem för sängar är företagets hjärta ända sedan det speciella spiralsystemet utvecklades 1926.  
(null)

Sängen har en ram av ek. Den har flera av Børge Mogensens karakteristiska detaljer, som de vackra synliga sinkade hörnen – en metod där man "flätar" ihop två trästycken, vilket kräver ett noggrant hantverk och ger sängen en hög hållbarhet. 

Sängmadrassen CH18 med spiralkärna är speciellt utvecklad för samarbetet, klädd i en eleganta textilier med exklusiva, handsydda indrag. 
(null)