Trädgårdsinspiration på Rottneros herrgård i Sunne

(null)
Det är Rottneros herrgård som heter Ekeby i Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga. Sagans Ekeby blev utgångspunkten till den skulpturpark som nu är ett av Sunnes fina besöksmål.

Rottneros park

(null)

När herrgården brann ner för hundra år sedan byggdes en ny och pampigare herrgård som mer matchade sagans Ekeby. Ägaren Svante Påhlson och frun Greta utvecklade sedan  parken från det att det nya huset stod färdigt år 1932 till Påhlssons död 1959.

Parken domineras av rhododendron och skulpturer av framförallt Carl Eldh och Christian Eriksson, men även Eric Grate, Gunnar Nilsson, Per Hasselberg, Tore Strindberg och Carl Milles . På webbsidan kan man läsa att det var ett medvetet val. 

I takt med att "samlingen växte fick Påhlsons vision en allt tydligare pedagogisk karaktär: att ge de kända samtida nordiska bildhuggarna möjlighet att visa sina verk i en miljö som var särskilt utarbetad för dem. Han hade också som ambition att stötta skulptörerna och konsten, därför valde han till stor del verk av då levande skulptörer"
(null)

(null)
Varje trädgård har sin stomme. På Rottneros är det breda gångar av ölandssten, tuija och väldiga rhododendron. Jag kan tänka mig att det var sagolikt vackert här för några veckor sedan. Fastän rhododendron är nästan helt överblommade är parken ändå inspirerande. 
(null)

(null)

Här finns många olika rum att hitta inspiration och bekräftelse från. Det är en ganska klassisk  park utan några stora överraskningar gällande växtval och utformning och det är på något vis rofyllt. 
(null)

Jag får inspiration av självklara val som skulptur mot en grön fond och av mina och herr Js  egna idéer och tankar om "förbättringar". Inspiration för mig är både det jag ser och det jag inte ser.
(null)
En vacker siktlinje i all sin enkelhet.
(null)
Vi inspireras av den bortre delen av parken som kantas av tuijaklot och där man varsamt stammat upp alléträden så att grenarna bildar ett tält över gången. Trolskt och vackert. 
(null)

(null)

(null)
Vi hittar också fina kombinationer till herr J:s nya woodlandprojekt, som här då man blandar funkia, ormbunkar och daggkåpa runt skulpturen av Gustav Vigerland. 
(null)

Vi har en stor del av trädgården på Roslagsbacken som är helt vild. Jag tycker inte att vi behöver göra något där, men herr J vill  göra en hemlig stig där. Och det kan bli väldigt fint.  Vi jobbar också på att öka känslan av park på landet. 
(null)
Det märks också lite effekter av att parken inte riktigt sköts under coronaåret. En av parkens sevärdheter, vattenfallet är helt igenvuxet och i blomsterträdgården växte det så mycket strån och ogräs att jag inte kunde låta bli att rycka några. Är man trädgårdsmänniska så är man. Det är siktlinjer och strukturväxterna som är behållningen. 
(null)


(null)