Trädgårdsdagboken vecka 23, 2021

(null)

Förra helgen lämnade vi en försommarträdgård och kommer tillbaka några dagar senare till en lummig sommarträdgård. Jag kan inte annat än förundras av naturens växtkraft. Det gör jag varje år. 

Den här veckan gapar regnmätaren tom när vi  kommer till Roslsgsbacken fredag kväll. Någon liten skur tycks ha kommit ändå för allt ser frodigt ut. Det första vi gör är att vattna tomaterna och krukorna på altanen. Och så går vi en runda. Herr J för att planera och jag för att knipsa mördarsniglar. Även den här veckan har mina nysådda flox klarat sig.

Äntligen verkar min skuggrabatt bestående av nävor, kaukasiska förgätmigej och funkia ha vaknat till liv. De tål skugga men kämpar här. Jag funderar på om de behöver näring, om det är för skuggigt eller om det är djur som lever på rötterna. Jag ger den här rabatten en säsong till och sen får jag tänka om.
(null)
Kaukasisk förgätmigej, nävor och akvileja. Det tycks aldrig riktigt ta fart. Däremot funkar denna plats som en vårlöksrabatt.  Ska fylla på med fler lökar i höst.
(null)
Funkia "big daddy" är inte så stor som jag hoppats, men i år ser den starkare ut än tidigare. I helgen har jag rensat bland syrenerna och bundit upp grenar i hopp om att mer ljus ska göra skillnad.
(null)
Myskmadran (till vänster) planterade jag förra året och de verkar trivas. Doftar ljuvligt. Funkian brevid är på sin andra säsong här. Den har jag grävt upp och flyttat hit, så jag ger den lite extra näring.

(null) 
Äntligen tycks Bergenian trivas. Den blommar nu på tredje eller kanske till och med fjärde. Jag har lagt på mer jord, rensar och  håller tummarna för att den vill täcka hela kullen med sina blad. 
(null)
Så här ser skuggområdet ut. 
(null)
Den första näckrosen har visat sig. I år har den fått övervintra här. Under kalla dagar har vi haft en doppvärmare i dammen. Och den belönar vår omsorg med en första blomma i juni. Underbart!

Att ha ett vattenblänk på tomten gör så mycket. Dels är det ett fint inslag och dels gynnar det faunan. Vi har trollsländor här och varma dagar hänger fåglar och olika insekter här. 
(null)
Tegelrabatten på framsidan. För några veckor sedan var det fullt av narcisser här, nu blommar nävan. Sedan kommer stäppsalvian och i juli rosa rosor. Det här är vår mest lyckade rabatt. Ett initiativ som kom av att vi hittade tegel bakom uthuset. 
(null)
Om några veckor är intrycket rosa rosor. 

(null)
En av de första växterna jag planterade här var en kaprifol. Jag vill gärna ha en trädgård som doftar. Första säsongen hände ingenting, snarare tvärt om. Och sedan har denna "lättskötta" växt varit lite av ett sorgebarn. Men i år - the magic third season - tycks denna växt äntligen ha rotat sig. Jag tycker att kulörerna i blad och blomma är bland det vackraste som finns. Står här som förtrollad och jublar över att det finns fyra blommor.
(null)

(null)
Bredvid kaprifolen blommar kantnepeta. Den stortrivs här och är gigantisk 
(null)
Den sista rabatten på framsidan är den rosa. Här växer luktärter, gökblomster och en marktäckande näva. Här hade herr J sina pumpor förra året och här har vi också flera rosor.
(null)
Den här gökblomstern var förra årets spontanköp. Den blommadehela sommaren och när den redan nu är fibare än förra året kan jag konstatera att den hör till trädgårdens bästa köp. 
(null)
Under gökblomsten växer denna ljuvliga junfrunäva. Den växer som jag hoppas och ska täcka marken är det tänkt.
(null)
Herr J har pysslat om den här rhododendron under två års tid och nu har den fått kraft. Tidigare år har den varit en ganska sorglig syn. 

Vi borde måla om vårt hus. Här på baksidan är det inte särskilt vackert. Till höger syns ett föredetta köksfönster och rester av utomhuskrananen. I våras hade vi rörmokare som fick dra om ledningen under huset och sätta dit en ny kran. Bakom rhododendron-fönstret finns vår bastu. Jag hoppas att vi snart får möjlighet att göra det till ett bibliotek och med ett nytt spröjsat fönster. 
(null)

(null)
Den vita uppstammade syrenen blommar ljuvligt. Jag ser den från min matplats i köket.
(null)
Så här på bild ser det kanske inte så kul ut. Vi hade tänkt bygga en potager här, men det är inte så soligt här, så vi har bestämt att det får bli gräs här istället.
(null)
Paradisbusken i blom. I bakgrunden blommar alliumbollar
(null)
Närbild på paradisblom
(null)
De sista blommorna på stjärnmagnolian visar sig. Älskade buske! 

#1 - - Ann:

Det kan vara svårt att lyckas med en rabatt under en björk som dricker mycket. Din bädd är upphöjd vilket brukar hjälpa. Här kämpar jag också på med eller mindre lyckade val. Just nu svårt med mördarsniglar på växter som annars egentligen trivs på sin plats. Men visst är det härligt hur snabbt allt förändras på några dagar på våren. Jag växlar också boende mellan två hela olika trädgårdar vilket är extra roligt.

Svar: Det är kära utmaningar med trädgård. Du har nog rätt kring detta med björken. Det känns som en svår plats. Tror också att mördarsniglarna bor här. Så imponerande att du har två trädgårdar. Vi har i år skalat ner på balkong-ambitionerna i stan för att vi ska kunna bo på landet så mycket som vi kan.
Stiligahem - mer än en vanlig inredningsblogg