Växter näckros

Dammens sköna nymf

(null)

Det är fest när fagra fröken näckros visar sig i dammen. Det är en förtrollande växt. Och jag förstår varför den grekiska mytologin säger att näckrosen uppstod när en nymf dog av svartsjuka. Ordet lever kvar i dess latinska namn, Nymphaea. 

(null)
Årets första näckros var alldeles blekrosa. Den kom ovanligt tidigt
(null)

Näckrosen har en personlighet. Den kräver sol och värme för att öppna sig. Och varje blomma lever en vecka innan den stänger sina kronblad för sista gången och bokstavligen dränker sig. 

Hon stänger sig också varje kväll. Molniga och regniga somrar öppnar hon sig bara halvt och man får aldrig se henne i full prakt. 
(null)

När vi är på landet skyndar jag mig alltid ut på morgonen för att inspektera dammen. "Nu är det en ny blomma" "titta, nu har vi fem knoppar på gång". Och herr J är likadan. Det är förövrigt herr Js förtjänst att vi har en damm här. För honom är det ett måste. Och det har det blivit för mig också. 
(null)

I Sverige finns det tre olika arter näckrosor: gul näckros (Nuphar luteum), dvärgnäckros ( Nuphar pumila)  och vit (Nymphaea alba).

(null)

Visste du att den röda näckrosen vi har är samma art som den vita näckrosen, därför heter den Nymphaea Alba Rosea, den röda vita näckrosen. Den mest kända röda näckrosdammen finns i Claude Monets Giverny. Monets och vår näckros stammar båda från svensks Fagertärn i Tiveden.  

(null)
Nymphaea - Water lilies in Giverny by Claude Monet

(null)
På den här bilden kan du se näckrosens alla stadier. Knoppar, en ros som dränker sig och en som blommar. 

(null)
Förra året blommade flera på en gång
(null)

(null)