Arkitekturhistoria 1930-tal, Upsala Ekeby, badrum

Upsala Ekeby i 30-tals badrum

(null)
Det är inte så ofta jag förstummas, men när jag såg Stadsmuseets bilder på ett badrum från 1930-talet med kakel från Upsala Ekeby då hände det. 

Foto: Mattias Ek, digitala stadsmuseet  

Villan från 1930-talet ligger på Essingeringen, Stora Essingen och är just nu enhelt intakt funkispärla med mathiss, tvättinkast, "riddarsal" och så badrummet då. Stadsmuseet fick möjlighet att dokumentera det före en försäljning. Och nu kan man bara hoppas att de som flyttar in har rätt sorts känsla. 

(null)              
Här ser man alla de fina detaljerna, som tvålkoppen i väggen, handdukskroken, belysningen och spegeln. Även handfatet med sina kranar är så snyggt i formgivningen. Foto: Mattias Ek, Digitala stadsmuseet 

(null)
Ett badrum med tidstypiskt och snyggt badkar och så bidé förstås. Foto: Mattias Ek, Digitala stadsmuseet 

(null)
Närbild på badkaret. Notera de fina tvålkopparna som är infällda i väggen. Vet precis hur det låter när varmvatten flödar ur ett sånt här badkarsmunstycke. Barndom. Foto: Mattias Ek, Digitala stadsmuseet 

(null)     

Färgsättningen med det ljusgröna väggarna, det kopparfärgade kaklet och de mörkt gröna dörrkarmen. Inte en färgsättning ngon skulle välja idag kanske, men jag gillar’t. Foto: Mattias Ek, Digitala stadsmuseet 


(null)
Helt fantastiskt att handikshängaren i plast fortfarande är helt intakt. Foto: Mattias Ek, Digitala stadsmuseet

(null)
Tallrikar och assietter i stengods från Upsala Ekeby i den klassiska lite kopparärgade glasyren. Foto: Bukowskis 

Om Upsala Ekeby
Upsala Ekeby bildades 1886 under namnet Ekeby Bruk. I början tillverkades mest kakel till kakelugna och tegel med lera från den egna marken. Det utökades sedan till krukor och urnor. Det var dock först när företaget i samband med en modernisering bytte namn till Upsala Ekeby år 1911 som produktionen av prydnadsgods kom igång. 1910 kopierade man fortfarande utländska keramiska produkter, men i samband med Hemutställningen på Liljevalchs år 1917 då slöjdföreningen uppmanade till "vackrare vardagsvara" anställdes konstnärer. 1920 var bruket en av de större kakel- och keramikföretagen i Europa. Med centralvärme blev kakelugnar omoderna. Istället inriktade man sig på kakelplattor under30-talet. Den sista kakelugnen byggdes 1945. 

Efter detta följde några år med förvärv, bland annat Gefle porslinsfabrik och Örebro fajans. Med konceptidén om det dukade bordet på 60-talet införlivades bland annat Rörstrand, Reijmyre, Kosta glas och Gense i verksamheten. Intresset för plast växte och 1973 såldes lokalerna till Uppsala kommun. 1977 lades väggplattfabriken vid Ekeby bruk ned. 

Några av Upsala Ekebys mest kända konstnärer är Arthur Percy, Mari Simmulsson, Anna-Lisa Thomson, Carl Malmsten, Ruth Milles och Vicke Lindstrand.