Tulpanställ i Delft

(null)
Det fanns en tid då tulpanlökar såldes för en förmögenhet. Det är fascinerande med tanke på hur förgängliga de är och samtidigt är det tur. Annars skulle de holländska mästarna aldrig odödliggjort dem på målarduken. 1600-talets statussymbol var helt klart tulpanstället.

I somras när herr J och jag besökte Läckö slott hade de en liten utställning om tulpanfebern. 

Nederst till vänster: Tulpanställ i fajans från Delft från fabriken De grieksche A . Gåva till Nationalmuseum enligt testamente 1877 av greve Axel Gabriel Bielke. 

Nederst till höger: Tulpanställ i fajans från Delft från fabriken De metaale pot, 1691-1724 . Gåva till Nationalmuseum 1872 av Karl XV. 

Överst: Tulpanställ i fajans från Delft från fabriken De metaale pot, 1691-1724   Gåva till Nationalmuseum enligt testamente 1877 av greve Axel Gabriel Bielke. 

Foto: anncha, Stiligahem.se

(null)
Foto: Anncha, Stiligahem.se

(null)
Den galna tulpanfebern skildras så bra i boken och filmen med samma namn. Här är Alicia Vikander som Sofia i filmen Tulpanfeber. Den skildrar Amsterdam år 1634. Filmen bygger på boken med samma namn av Deborah Moggach. 

(null)
Minns när jag besökte Rijksmuseum första gången och fick se alla vackra blomsterstilleben. Fastän jag sett den här så många gånger avbildad, så överträffar den äkta varan allt. 

Stilleben med blommor och klocka, olja på duk av Abraham Mignon, 1660-1679. Foto: Rijksmuseum