Stiligahem väljer: Klassiska auktionerna 2021

(null)
En av årets höjdpunkter är de klassiska kvalitetsauktionerna, traditionsenligt i början av december. Personligen gillar jag att katalogsläppen och visningarna synkas. Samtidigt blir det nästan svårt att ta in och uppskatta allt. Här har jag valt mina favoriter.

(null)
(null)

1. Skåp i senbarock bemålad med kineserier i guld mot svart bakgrund. Benställning med spiralvridna ben. I början av 1700-talet. Foto: Bukowskis
De klassiska auktionernas stora habegär för egen del i år är denna vackra senbarockmöbel. I min värld har den allt jag tycker är vackert. Och när man öppnar skåpet är insidan ljuvligt lackröd. Jag funderar till och med på hur vi skulle kunna möblera om för att få plats med denna vackra möbel. 

(null)     
2. Det rungska garnityret - ett par sengustavianska kandelabrar, en pendyl och ett par  saltkar i porfyr och brons. Foto: Uppsala auktion 
Sällan har jag hoppats så mycket på att detta fina garnityr får fortsätta sitt nya liv tillsammans. Ett par porfyr saltkar kunde jag tänka mig, men då väljer jag några andra. Detta vackra set är signerade Fredric Ludvig Rung (1758‑1837, kunglig hovciselör. Han har också ägt dem. Dessa har stått i arkitekt Ferdinand Bobergs hem via hustrun Anna, född Scolander, som ärvt dem. Och så har de gått i arv sedan de tillverkats. Fantastiskt med proviniens.

(null)
3. Taburett i gjutjärn av Folke Bensow för Näveqvarn. Foto: Stockholms auktionsverk/ Auctionet 
Jag föreställer mig denna på ena kortsidan av en kvadratisk damm och med två stora hängpilar i fonden. Hos oss på landet skulle den vara ett blickfång vid vårt dammområde. Modellen visades första gången på Världsutställningen i Paris 1925. Då och då ser man den på auktion och varje gång fastnas jag. Den är en dröm för trädgården. 
(null)
(null)
(null)
4. Byst i granit föreställande ämbetsman, Egypten, ca 1900 f.Kr. Foto: Bukowskis  
Inköpt i Egypten 1928 av Dr Otto Smith. Det måste ha varit så spännande. Fynden i Thutankhamons grav år 1922 utlöste en egyptiserande feber som bidrog till empire-stilen. Utgrävningar, resor längs Nilen och orientexpressen var höjden av exotism omkring förra sekelskiftet. Det är rätt så fantastiskt att föremål av museial kvalitet kommer ut på marknaden. 
(null)         
5. Uppsatsskål i förgylld och patinerad brons, empire från 1800-talets senare del. Foto: Bukowskis 
Apropå empire… Jag drömmer lite i smyg om en uppsatsskål. Tänk så vackert bordet skulle vara med denna fylld med penséer om våren eller nu till jul med hyacinter. Eller med ett dignande överflöd av frukt och nötter. 

(null)         
6. Collier alternativt två armband och örhängen i silver med halvpärlor. Foto: Bukowskis 
Jag bär nästan alltid pärlörhängen. Det är mina vardagsfavoriter och jag känner mig alltid snygg i dem. Det här pärlsettet som drar åt isande blått är verkligen min färg. Det fanns förövrigt väldigt mycket fina smycken på auktionerna. 

(null)         
7. Kruka i porslin med junglasyr från Ming-perioden. Foto: Bukowskis 
Vid en snabb blick ser det ut som en kruka från jugendperioden, men den kan vara från mitten av 1300-talet, alltså medeltiden. Fantastiskt vacker form och färg. 

(null)
8. Kolonnljusstakar i silver av Pehr Zethelius, Stockholm 1795. Foto: Uppsala auktion 
Ett par kolonnljusstakar i silver har stått länge på önskelistan. Jag tänker ganska ofta på att det skulle vara snyggt att duka med tillsammans med mina andra ljusstakar i silver eller tenn.

(null)   
9. Gustaviansk ljuskrona av Hagamodell. Foto: Stockholms auktionsverk / Auctionet 
Det finns många vackra kristallkronor, men den här modellen är ändå en favorit. Förlagan till den här är de magnifika och dubbelt så stora kronorna i Gustav III:s paviljong. 

(null)
(null)
10. Ett par tedosor med lock i silver, tea caddys, i rokoko, av Enick Romer, London 1762. Foto: Bukowskis 
Tänk att förvara sitt favoritte i dessa vackra dosor. Bara det vackra schatullet i sig är som ett smycke. 

(null)
11. Skulpturer föreställande liggande lejon i marmor. Förlagan är de lejon som finns vid påve Clement XlII: gravmonument utförda av Antonio Canovas. Foto: Bukowskis 
Väldigt läckra skulpturer framför en eldstad eller vid en trappa. Den här typen av objekt dyker upp då och då. Men rätt ovanligt att två auktionskammare har något liknande samtidigt. 
(null)
På Uppsala auktion kan man istället köpa dessa liggande pantrar från 1800-talet i marmor. Foto : Uppsala auktion

(null) 
12. Antik Herismatta i benvitt, blått och terrakotta. Foto: Bukowskis 
I vår planerar vi att slipa och vaxa golven och måla snickerier och vardagsrum. Kanske skulle det då passa med en ny matta. Jag har alltid just varit förtjust i just Herismattor. 

(null)

13. Barockbägare med lock i svarvad masurbjörk. Foto: Uppsala auktion 
Bägare i silver ser man ganska ofta på kvalitetsauktionerna, men denna i trä fångade mitt intresse. Det finns en härlig patina och ett djup i trä som hängt med i flera hundra år. Det här kanske var mitt mest otippade föremål, men ack så vackert med sina kottformade kulben och dekoration av ben.