Ett kök i förvandling



Det har gått ett år sedan vi blev med nytt kök på landet, påminde min man mig om i helgen. Det känns som om det alltid har varit som det är nu, men vägen hit har varit lång och krokig. Köket är det rum som vi förändrat mest. Nu är det hemmets centrum.

Det jag föll för med vårt furuparadis var läget en knapp timme från stan, beliggenheten på en kulle med morgonljus och själva planlösningen. Däremot var allt som hade med fönster och dörrar konstigt.

Harmoni i inredning handlar bland annat om siktlinjer. Om man hjälper ögat att snabbt se vad som är det viktigaste, the focal point, och sedan leder ögat så upplever man rummet mer harmoniskt. I köket på landet var fokuspunkten fel. Det man såg var stora dörr- och fönsterpartier mot en mörk granfylld baksida. Däremot fanns det knappt något ljus mot det som är husets framsida; mot altanen, havet och där solen är under dagen. Köket som är mitt i huset upplevdes väldigt mörkt och dystert. 

Man bör alltid fundera över vilka förändringar som är nödvändiga att göra. För oss var det viktigast att rikta om blickarna mot altanen som omsluts av husväggar på tre sidor. 

Det krävdes ganska stora ingrepp. Det innebar flytt av proppskåp, sätta igen tre fönster, sätta in en ny och smalare dörr mot baksidan och få stora glasade pardörrar mot altanen och ytterligare ett fönsterparti i "biblioteket". Det är egentligen bara stommen samt kyl, frys och vedspis kvar från det gamla köket. 

Jag har nog aldrig visat köket som det såg ut första dagen vi flyttade in. Det är svårt att se att detta är en solig och varm 1 juli.
(null)     
(null)
Före och efter mot arbetsrummet / gästrummet. I valet mellan ett matbord och köksö, blev det en köksö eftersom det passar med vår livsstil. Här välkomnar vi med drinkar och tilltugg när vi har gäster. Och bordet dukas ute på altanen, under markisen med infravärme om det behövs. här laddar med charkbricka när vi landar på fredagkvällarna eller med frukostbuffé. Mina killar är snabbätare, så dukade bord och långsittning blir det aldrig när det bara är vi. Barpallar och köksö passar vårt sätt att leva. På sikt blir det matsal på glasverandan. 

(null)
(null)
Före och efter mot baksidan. Mot baksidan fanns en dörr och två större sidofönster. Vi satte igen sidofönstrena och bytte ut dörren mot en helt i glas. Vi ville behålla möjligheten att stå på baksidan och se igenom huset till havet. Samtidigt ville vi flytta fokus mot altanen. Därför valde vi att ta bort sidofönstrena och öppna upp med en fönstervägg mot altanen. 

(null)             
(null)
Före och efter mot altanen. Här flödar solen in under förmiddagarna. När man kliver in i köket dras blicken omedelbart mot fönsterpartiet och utsikten. Hade vi behållt köksfönstret (nedan), de stora fönstrena mot baksidan och öppnat upp mot altanen, så hade rummet upplevts lite rörigt med två fokuspunkter. 

(null)     
(null)
Före och efter, köket sett från vardagsrummet och entrén. 

(null)     
(null)
Före och efter mot baksidan. När vi flyttade in hade vi en förstukvist utanför. Den var säkert en härlig plats på den tiden då det inte var uppvuxen sol. Här hade man då kvällssol. Nu har vi ytterligare skåpsplats när vi tog bort sidofönstrena.  
(null)         
Första dagen i huset: 1 juli 2017! Tänk så liten sonen var. Nu är han närmare 160 cm lång och har målbrottsröst. I sommar har vi bott här i fem år. 
(null)
Det första jag gjorde var att byta knoppar

Det gjorde stor skillnad att måla köket. För mig var det nödvändigt för att trivas. Det var redan när vi flyttade in otroligt slitet och mot slutet var allt i ett lösbladssystem. Diskmaskinen och spisen fungerade inte. 
(null)

(null)

(null)

  (null) 

(null)     
Här ser man att fönstret satts igen och lite längre ner några bilder på sidofönstrena till den bakre altandörren. Även överskåpen togs ner.
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)
Det var inte så tokigt med det stora bordet här, men vi använder köket mer nu när det är barkök. Det är ofta vi tar ett snabbt snack, planerar dagen eller bara hänger här.

(null)
Ni börjar köket komma på plats. 
(null)

(null)

(null)

(null)
Nu kan man se hur det blir

Vad jag är mest nöjd med:
Jag är mest nöjd med helheten. Att vi har ett parallellkök. Det är så smidigt att jobba här nu. Jag älskar också belysningen och barstolarna. Vi använder köket mycket mer och det har blivit den samlingsplats vi hoppades på. Det finns inget jag stör mig på, utan jag tycker om det. 

Vad jag är minst nöjd med:
Att jag kompromissade med min ursprungsvision på grund av tidsbrist. Och när planerna anpassades så fanns det inte utrymme att researcha detaljer och tänka om. Vi valde att köpa allt från stora varuhuset av praktiska skäl. Sonen hade en otroligt jobbig period, maken hade det tufft, och jag hade intensivt på jobbet på grund av coronaviruset. Jag gjorde snabba val och orkade inte driva igenom vissa saker som jag ångrar idag. Så är det när livet är tufft. 
Min man trodde inte alls på idén med gröna underskåp. Bådas ursprungstanke var att det skulle vara ett modernt kök, så vi var inte inne på profiler. Det var en otroligt tuff period på så många plan. Jag sänkte ribban och körde på säkra kort. Någon rostfri bänk blev det inte heller eftersom vi inte kunde vara utan ett fungerande kök i väntan på ett måttbeställt med sonen i huset.  Dessutom hade maken siktet inställt på en grön vedspis med mässingsdetaljer. Då skulle det kanske bli konstigt med en helt annan nyans på underskåpen. 


#1 - - Madeleine:

Trevligt att läsa om er köksrenovering. Jag förstår att ni trivs med köksön. Det ångrar jag att vi inte planerade in när vi renoverade vårt kök men allt kan ju inte bli rätt ;)
Spotlighten Kvist gör sig väldigt bra. Ger den ett behagligt sken? Funderar på en också...
Gott Nytt År och tack för din trivsamma blogg!

Svar: Jag har spotlighten Star (kvist) både i stan och här. Det säger ju en del. Vi har dimmer så jag upplever det som ett bra ljus som inte stör, men det är ju en spotlight.

Gott nytt år och tack för att du tittar in här
Stiligahem - mer än en vanlig inredningsblogg