Drömmar om ett loft

(null)

På tisdag kommer en arkitekt hem till oss. Vi har under alla år vi bott i vår lägenhet funderat på hur vi skulle kunna nyttja vår vind lite bättre. Det låter ju lyxigt att ha halva bostadsytan som vind, men då ska man veta att det bara är två kvm med ståhöjd - idag. Resten har i bästa fall kryphöjd.

Bild: Inspired by charm
 

Genom åren har vi haft alla möjliga storslagna drömmar; göra vindskupa längs halva taket mot gården, göra en takaltan, kupa åt båda håll eller bara ett sovloft. Till saken hör att vi bor i ett kulturklassat hus. Vilket innebär att det är extra känsligt med exteriöra förändringar. Jag är ju också mån om att arkitekturen är rätt och att ursprungstankarna är synliga. Jag har en hel mapp i mobilen med bilder på olika kupor och balkonglösningar jag sett genom åren.  

Vi har också kommit några steg närmare möjliggörandet eftersom vi nu har ett lantställe med förrådsutrymmen. Alla el- och målargrejer, verktygen och tingen har flyttat ut till landet. Kvar är 6 jullådor, resväskor och var sin nostalgilåda. Dessutom har vi väntat på att vår bostadsrättsförening ska renovera taket och isolera. Vi har mängder av tegelpannor som ligger i ett hörn, tillexempel. Nu tycks det äntligen vara på gång. 

I vår lägenhet finns det tre takhöjder: upp till nock i vardagsrummet, högt i tak i matsalen, hall och sovrum och så lägre i tal i köket, badrummet och den inre hallen. I somras var herr j och jag uppe på vinden. Vi ville se vad som fanns bakom pärlsponten i det område det är som lägst i takhöjd under; tegel , betong och fyllnadsmassor eller kanske till och med yta? Vi har gluttat där tidigare men nu gjorde vi ett rejält hål. Det visar sig då finnas yta om man tar bort fyllnadsmaterialet. Det innebär att om vi får till en takkupa så kan det faktiskt bli ett litet loftutrymme för vår tonåring att dra sig undan till. Bostadsyta kan det inte bli. 

Det är förstås en lång väg till verklighet. Och vi får se om det är möjligt rent konstruktionsmässigt också. Men nu är förutsättningarna på plats. 

(null)

Foto: homecrux.com

(null)
#1 - - Familjen Sillén:

Håller tummarna!!!😘

Svar: Ja, det ska bli spännande att se om vi kan få till det. Ibland är det bra att låta tankarna mogna. Nu verkar allt stämma
Stiligahem - mer än en vanlig inredningsblogg

#2 - - Karin:

Jag vill minnas att jag läste om det här vindsutrymmet för länge sedan och det lät så spännande redan då. Lycka till, jag tror ni kommer att lycka bra nu! Nostalgilåda!! Vilket bra tips. Nu skall jag samla allt diverse som jag får minnen eller en tår i öga av i en låda och ställa i källaren.

Svar: Ja det är så bra med en nostalgilåda. Vi har varsin och där sparar vi leksaker, teckningar och saker från olika tider i livet som inte fyller någon funktion. Det är ett sätt att begränsa mängden och så är det ju upp till var och en att bestämmande man vill spara. Herr j har dock två lådor tillsvidare.

Angående vindprojektet har vi nu sagt ja till en offert för att undersöka möjligheterna. Det är inte alls säkert att det går
Stiligahem - mer än en vanlig inredningsblogg