Trädgårdsdagboken vecka 15, 2021

(null)
Den här helgen har vi levt utomhus i trädgårdskläderna i 12 graders värme och sol. Aprilväder när det är som bäst. Det märks att naturen verkligen är på gång.

Våren är senare i Roslagen än i Stockholm. I stan är det skir grönska medan det är säkert en drygt vecka senare här. Nu blommar både blåsippor och vitsippor. Jag har alltid önskat mig en "snowdropwalk" alltså som en flod av snödroppar i ett skogsparti. Hos oss finns istället en blåsippe-walk, ett långt stråk av tuvor med blåsippor. Jag kan inte föreställa mig något vackrare än det. Verkligheten överträffar fantasin.  
(null)
I helgen kom alla blommor och parasollet på plats. 

Vi beställde tio kubikmeter jord, som levererades lagom till den här helgen. Vi gjorde en rabatt förra året som vi inte tyckte blev så lyckad. Det är lite typiskt oss. När vi får möjligheten sätter vi igång projekt på impuls. För det mesta blir det bra, men ibland får vi tänka om. 
(null)

Sonen är på läger i helgen vilket innebär att vi äntligen kan göra olika sorters projekt både inne och i trädgården. Jag har verkligen längtat efter det. När sonen är med kan vi vara ute också, men han kan inte sysselsätta sig själv med annat än att han rycker i dörrar, äter växter och jord och kanske rymmer. När han är med blir helgen mer på hans villkor och det är helt okej. 
(null)
Det är rabatten till vänster som fick ny form
(null)
En avsevärt minder jordhög och en rund form på rabatten

Den nya jorden  ska vi bland annat ha för att fylla på i rabatterna, men också i två projekt på framsidan. Dels den misslyckade rabatten som får en ny form och dels en bärträdgård mellan gästhuset och parkeringen.
(null)
Här har vi gjort en hel del. Vi har jämnat ut marken. Fyllt lådorna med jord och flyttat hit en röda vinbärsbuske (närmast till vänster) från landet på baksidan. I somras byggde vi lådorna och satte hallonbuskar och en krusbärsbuske. Det här är en solig och fin plats. Tidigare var det granskog här och bara sly. 
(null)
Så här såg området (höger om gästhuset) ut efter Alfrida. 

(null)             
I helgen tog vi också tag i baksidan. När vi flyttade hit fanns en stor röda vinbärsbuske och rabarber här, så vår tanke har varit att göra det till ett trädgårdsland. Vi har pallkragar här och hade tidigare en stor rundel där vi odlat potatis och morötter. Förra året blev det inget av det vi sått och det beror till största delen på att det är för lite sol här. Det är också svårt att hålla efter mördarsniglar när man inte är har i veckorna. Så vi har bestämt oss för att göra landet mindre och mer begränsat. Det känns så bra. 
(null)

(null)
Och så blev det badpremiär. Det var så härligt att kunna gå ner till stranden i badtofflor och badrock. Det var 6,5-7 grader i ytvattnet så det var helt okej. Det blev två dopp och några simtag. Jag kan bada om det är kallare också, men då vill jag inte vara själv. Och för mig ska badandet först och främst vara njutbart.  
(null)
Det blev också Aperol Spritz premiär i helgen. Till det serverades det salamipizza. Gott! Jag har också oljat in bordet, därav det lite flötiga intrycket på sina ställen. 

(null)
Det är förväntan i luften så här års. På landet vaknar jag till när solen går opp och trädgården fylls av fågelsång. Det finns ingen underbarare känsla att vakna, se solen och kunna vända sig om och slumra till. Jag sitter i mitt biblioteksorangeri så fort möjlighet ges. Just nu förkultiverar vi och jag reser i fantasin via tidningen Gods och gårdar till Capri. 
#1 - - Madeleine:

Så trevligt med din trädgårdsdagbok. Blir så inspirerad att dig!
I dag har jag köpt 20 st kantpeneta till en nylagd 16 meter rabatt. Lite nervös att jag valde rätt sort. Har aldrig haft den perennen förr.
Önskar dig en fin helg!

Svar: Det är världens mest lättodlade perenn, så det kommer att gå bra! Det och stäppsalvia hör till mina rabattfavoriter. Här på landet är det kallt och blåsigt idag.
Stiligahem - mer än en vanlig inredningsblogg