Om jag skulle inreda ett hem just nu...

...skulle jag nästan kunna få ihop allt med återbrukat från en enda auktion. Jag känner sån längtan efter förnyelse och något att se fram emot. Ett fantasins dockskåp, är precis vad jag behöver. Kanske du också. Här kommer inspiration till mitt imaginära vardagsrum och matsal.


Jag börjar med vardagsrummet

(null)     
Nästa gång jag flyttar så har jag lovat mig själv att välja en soffa i färg eller mönster först och utgå från den. Jag älskar att klä mig i korall, så den här korallfärgade soffan blir utgångspunkten i min fantasiboning.
Soffa, modell 678 av firma Svenskt Tenn. Klädd i textil "Vägen" av Margit Thorén | Uppsala auktion 

(null)
Jag är barn av min tid, uppvuxen med möbler i stålrör och skinn, så jag väljer denna gång fåtöljer med stålrörskonstruktion, lite inspirerad av mina favoriter  LC2  Jag tror dessutom att det är lite 90-talsrevival på gång. 
Fåtöljerna I serien Cinema av Gunilla Allard, formgiven 1994 för LammhultUppsala auktion

(null)
En stor matta i mina favoritfärger; grönt, orange, rosa och med ljusgrå delar måste jag ju bara ha. 
Orientalisk matta, 360x 270  troligen Indien | Uppsala auktion 

(null)
Jag vill ju också gärna krydda med antikviteter i mitt hem. Dessutom måste jag ha en plats för mitt eftermiddagste. Den här gången blir det en bergére. Den får en avlång randig kudde i färgerna greige, korall, grönt och lila.
Bergére, Louis XVI, Frankrike | Uppsala auktion 

(null)
Något lite onödigt men fint pynt behöver jag också till mitt hus i fantasin. Jag tänker mig dessa på en antik byrå och sånt har jag ju.  
Urna med lock och urna i svart glasyr Keramik, Kina |   Uppsala auktion 

(null)
Till soffbordet väljer jag en kinesisk penselvas som gjorts om till lampa. De övriga använder jag som vaser.
Penselvas från Kina, 1900-tal | Uppsala auktion 

Och på väggarna jag skulle välja dessa tre:
(null)
Den här tavlan av GAN skulle jag gärna ha på väggen. I mina ögon ser det ut som en figur i en vattenspegling. 
Gösta Adrian-Nilsson GAN."Blommande kaktus". Monogramsignerad och daterad GAN 53 |  Uppsala auktion 

(null)
Jag kan inget om konst, så jag fastnar för banala motiv, som inredningar från olika tidsperioder. En sån här med ateljémotiv skulle också passa i vår ateljévåning i stan. 
Målning av Otto Strandman, interiör från konstnärens ateljé |  Uppsala auktion 

(null)     
Den tredje tavlan tycker jag mycket om i både färg och form. 
Målningen husfasader av Bengt Orup | Uppsala auktion  

Och slutligen matsalen
(null)
Jag fastnade direkt för det här matbordet. Så tidstypiskt och en variant jag verkligen gillar, men som inte skulle passa i något av våra nuvarande hem, som de ser ut. Den fick bli utgångspunkten i mitt nya hus i fantasin istället. Bordet kan dessutom dras ut och bli ännu längre, 2 x 50 cm med iläggsskivor. Älskar det. 
Matbord från 1920 eller 30-tal, fanerat med palisander. L 200, B 80, H 73 cm. |  Uppsala auktion

(null)
Till bordet skulle man kunna ha många olika sorters stolar. Kanske helt moderna? Från auktionskatalogen tyckte jag att dessa var det bästa alternativet. Kanske hade jag valt en sort där det finns detaljer som tar upp det mörka i bordet. 
Åtta matställe i modellen CH23 formgiven av Hans J. Wegner,  Carl Hansen & Søn, Danmark. Märkta med blåkrita 2208-23. Stommar i bok, ryggbricka i teak. Flätade sitsar av papperssnöre |  Uppsala auktion

(null)
Bordet skulle jag duka med Wedgwoods Napoleon Ivy. Det är en av mina favoritserviser och jag hade en tekopp i mönstret i mitt föräldrahem.
Servis i 94 delar av Napoleon Ivy, WedgwoodUppsala auktion

(null)
Jag skulle fortsätta med det gröna temat i glasen. Jag är väldigt förtjust i just grönt glas. Och remmare är en klassiker. 
Remmare, 14 stycken 1800-tal |  Uppsala auktion

(null)
Jag är ju också svag för ting från  jugendperioden och för ting som är silverfärgade. De här kandelabrarna skulle pryda vilket bord som helst. 
Württembergische Metallwarenfabrik Kandelabrar, ett par försilvrade. Jugend. Geislingen, Tyskland |  Uppsala auktion 


Hur skulle mitt imaginära hus se ut, kanske du undrar? Jo för den här inredningen tänker jag mig ett klassicistiskt hus, som det på bild. 
(null)
När jag ändå drömmer får det gärna ha en stor uteplats på baksidan i skrovlig röd Ölandssten. Ut kommer man genom stora franska pardörrar från matsalen. Och så har den härliga rum i fil.  Foto: Skandiamäklarna via Hoom.se

Det är härligt att drömma. Det är skönt att komma tillbaka i verkligheten och konstatera att jag har det bra och har inte något behov av att flytta. Det är ganska perfekt som det är. Hoppas att du också fick inspiration. 


#1 - - Anonym:

Tack för att t vi får följa dina drömmar, vackra ting allihop🧡

Svar: Varsågod. Det var så roligt att kunna fantisera helt fritt och kul att också kunna inspirera andra
Stiligahem - mer än en vanlig inredningsblogg