Smarta lösningar för vindsvåningar

(null)
...och annat snyggt, kanske jag ska tillägga. I vindsvåningar och hem med flera rum i fil ligger begränsningen ofta i väggyta. Då behöver man tänka till lite kreativt för att göra det mesta möjliga. Och den här lägenheten har flera fina exempel och några påminnelser till mig själv om saker som är snyggt. 

Och om någon undrar. Efter snart femton år med tre rum i fil och fönster åt tre väderstreck så överväger känslan av rymd helt klart de eventuella väggbegränsningarna. 

(null)
1. Samla istället för att sprida. Tavelväggar är alltid snyggt, men när det finns få stora vägpartier är det inte så dumt att nyttja dem till max.  (null) 
2. Utgå från mitten. Möblera från mitten och inte längs väggarna, har jag lärt mig. Det gäller både när man har rum i fil och som här. 
(null)
 3. Vägled ögat, men berätta inte allt. Att dela in hemmet i zoner är också ett klassiskt tips i inredningssammanhang. Ett hem mår bra av olika sittplatser. I vårt vardagsrum i stan har vi sex olika sittplatser som var och en ger sin vy. När man har flera rum i fil är det bra att ge en antydan till rummets funktion, men det är effektfullt att inte allt syns bakom dörrarna.
(null)     
4. Skapa "fönster" där det är fönsterlöst. Det kan bli lite tungt med en hel skåpsvägg på ena långsidan och fönster på rad längs den andra. Fint då att lätta upp väggen med ett utrymme som detta. Vem vill inte ha en frukosthörna som för tankarna till ett brittiskt B&B.
(null)

(null)
5. Skapa symmetri med platsbyggt. Den stora spisen är centrerad på väggen. Ögat luras att tro att det är symmetriskt fastän det inte riktigt är så. Att lägga värme i golvet, ta bort elementen under fönstret för att kunna få en sittplats med förvaring är smart. Nyttja varje millimeter genom specialbyggda skåpsluckor. 
(null)
6. Nyttja det snedställda till hyllor. Det här är en fin hyllösning för snedställda väggar. 
(null)
7. Spegel på stång i fönstret. Smart sätt att nyttja fönsterutrymmet med en spegel på en stång. 
(null)
8. Hyllor som förstorar. Att göra smala hyllor längs hela kortsidan och mellan fönstrena är ett fint sätt att ordna med förvaring och samtidigt ett bra helhetsintryck. 
(null)
9. Lugna ned med neutraler. Antingen vill man förstärka snedväggarna med färg och mönster, eller så lugnar man ner intrycken med neutrala färger, här linnefärgade hissgardiner. Så snyggt och elegant. 
(null)
10. The sky is the limit. Det går att skapa en takterrass och entré till den, trots minimal takhöjd. 

... och två bonusbilder
(null)
Så fint hallbord och en underbar öppen spis i något som ser ut att vara sandsten.
(null)
Här tycker jag att man fått till hallen. Istället för att låta det bli ett genomgångsrum så har man delat av det, där ena sidan är matsal. 

Foto: Per Jansson | Penthouse Villastan