Om Estrid Ericssons Tolvekarna

(null) 
Jag blev tipsad om Tyresö radios två program om Estrid Ericsons sommarställe Tolvekarna av föreningen Estrid Ericsons vänner. I programmen berättar nuvarande ägarinnan, Gun J, om huset och trädgården. De har jag lyssnat på med stor behållning och vill tipsa vidare om.

Estrid Ericsons vänner en ideell förening som brukar göra olika arrangemang och föreläsningar med koppling till Estrids liv och gärning. Brukar, för i år är allt annorlunda.
Estrid Ericsons vänner  

Jag har också tidigare skrivit om Tolvekarna 

(null)
Foto: Tyresö radio

"Jag valde att behålla allt, precis allt. Det handlade nog om den här förälskelsen. Jag tyckte att det fanns en anda i huset. Det fanns ju också möbler här. Vi köpte ju allt som fanns kvar också.// Jag tänkte redan då att jag skulle förvalta det här och det har jag verkligen gjort, berättar Gun Jacobsson i det första programmet i Tyresö radio. 

Tolvekarna- en kärleksförklaring till kaptenen


Det första programmet om Tolvekarna handlar om huset, som från början var en klassisk sportstuga. Den fördubblades till ytan när Estrid Ericson träffade den stora kärleken sjökaptenen Sigfrid Ericson, en stormig natt på m/s Gripsholm. Då var Estrid närmare 50 år och hon skulle åka till världsutställningen i USA. 

I Guns berättelse blir Tolvekarna en historia om Estrids två kärlekar; till maken och till estetiken, tolkad av Josef Frank. Bland annat i beskrivningen av hallen.

Hallen var viktig i Josef Franks värld. Det skulle vara husets piazza, en plats där man alltid skulle kunna komma vidare och se något nytt. I Tolvekarna blev hallen belagd med terrazzo som mynnade ut i två farleder. Hela huset fick tema kaptenen. 

"Det är en kärleksförklaring till kaptenen, det här huset och därför är det olika farleder från hallen. Och det går faktiskt två farleder till kaptenens rum" 

Längs den ena farleden finns en tre meter lång världskarta och enligt utsago fanns det tidigare någon pilanordning där Estrid manuellt kunde följa kaptenens färd. 

Gun och dåvarande maken köpte huset utan att ha sett det och lite av en slump på 1980-talet, berättar Gun. Det var en annan tid och folk kände inte till Estrid Ericson. Gun klev in i hallen blev hon förälskad. De köpte hus och de inventarier som fanns kvar, bland annat Estrids personliga saker, böcker, tidningar, kläder och hushållssaker. Mycket hade förstås sålts. 

Trädgården på Tolvekarna 
Trädgård var Estrids stora intresse och hon hade velat bli trädgårdsarkitekt. Det syns förstås i inredningarna och dukningarna. För trädgården anlitade hon också några av dåtidens främsta på området. Erik Lundberg hans mor, trädgårdsarkitekten Emma Lundberg samt Sven Hermelin. Den senare ritade den kända Marabouparken i Sundbyberg.