Nu och då: Vardagsrummet


(null)

Samhällsförändringar har alltid påverkat arkitektur och hur vi inreder. Jag har funderat ett tag på vad som ska till för att kärleken till den öppna planlösningen ska ta slut. Nu har jag svaret. Häng med på en framtidsspaning och en historisk tillbakablick på vardagsrummets utveckling från nu och då.
 
Pandemin har redan påverkat hur vi arbetar och träffas. Och när sonens åttioåriga mormor träffar kompisarna i bokklubben via Teams, då vet man att det är samhällsförändring på gång. I förlängningen kommer det ökade hemarbetet också att påverka hur vi inreder. Det är nog redan på gång. Jag tror tillexempel att vurmen för den öppna planlösningen kommer att avta. När flera i familjen jobbar hemma, behövs helt enkelt flera rum. Eller avskärmningslösningar. 

När vi nu behöver sitta, vad händer då med de låga loungesofforna som man helst ligger i? Och kommer idéerna om öppna kontorslandskap och zoner för olika arbetsuppgifter att slå igenom i hemmiljön istället? 

När får vi se snygga höj- och sänkbara matbord, ergonomiska matstolar och mobila datorstativ med bra belysning? Kommer vi att se andra produkter? Eller kommer en bortglömd pryl som sängbrickan få ett nytt användningsområde? 

Tekniken blir avgörande. Placeringen av routern i hemmet har plötsligt blivit en prioriterad fråga. För hur kul är det att sitta i tvättstugan, med suddig bakgrund för att dölja tvätthögarna? Och hur blir det på hemmakontoret när man plötsligt också måste synka mötestiderna med maken? 

Mitt intresse för inredning har alltid varit kopplad till en fascinationen över det allmänmänskliga. Jag reflekterar ofta över varför jag tycker något är snyggt och försöker avkoda formgivarens intentioner? Och varför  väljer jag soffan för vissa uppgifter och skrivbordet för andra? Och hur kommer det sig att jag helst jobbar med vissa grejer på kvällen och annat på förmiddagen? Och om det finns några allmänmänskliga förklaringar. Min andra vinkel i utforskandet är alltid det historiska. Kan man lära sig något av historien? 
 
Det vore kul att höra hur du tror att inredningen kommer att förändras? Om du håller med? eller tycker tvärt om? 
 
Och för att få igång reflektionerna får du lite inspiration genom en kort historisk tillbakablick. Jag säger kort, för att det finns många olika aspekter kring samhällsförändringar. Det kan vara en innovation, ett problem eller en förståelse i botten som sedan påverkar alla delar av livet, jobb, privat, familjelivet. I min överblick så har jag valt ut någon aspekt och vardagsrummet. Annars skulle det bli en omfattande bok. Frestande det också, eftersom det är mitt specialintresse, men vi stannar där.

(null)
Denna och den översta bilden har samma bildkälla. Foto: homedsgn.com
 
1. Let there be light
" Egen härd är guld värd", säger ordspråket. Före elektrifieringen var ljuset något exklusivt. Man samlades helt enkelt runt värme- och ljuskällan. Där skedde matlagningen, där fick man ljus, värme och gemenskap. 
(null)
Pehr Hilleströms målning av ett 1700-talshem. Nationalmuseum 

Ljuskällornas historia

  • 500 f.kr tillverkas ljus i Europa stöpta av talg, dvs fett från djur. Talg luktade inget vidare och sotade. Därför skapade man senare ljussaxar.
  • 100-talet efter Kristus i Romarriket gjordes ljus av bivax. Det är en naturlig bi-produkt av honungstillverkning. Efterfrågan på bivax ökade också intresset för bihållning.  
  • 1825 uppfanns stearinljuset i Frankrike. Liljeholmens Stearinfabriks AB startades 1839. Först på 1900-talet blev stearinljus mer tillgängligt för alla. 
  • Fotogenlampan uppfanns i Polen 1850 och kom till Sverige på 1860-talet. 
  • 1853 började Stockholms första gasverk, Klaragasverket, att leverera gas.
  • 1892 invigdes  stadsägda Brunkebergsverket i Stockholm. Det första elföretaget byggdes i Göteborg. 
(null)
Salen med piano och fotogenlampa. Högbergsgatan Södermalm. Foto: stockholmskällan 
(null)
Salen på Heleneborgs gård, Stockholm. Foto: Stockholmskällan
(null)     
Salen på Permans malmgård. Foto: Stockholmskällan

2. 1860-talet - salen och salongen
När staden växte fram under andra delen av 1800-talet, samlades familjen i Salen. Den var möblerad med ett bord mitt i rummet och stolar uppställda längs väggarna i rummet. Det var i salen, i fotogenlampans sken som allt skedde. Strumpstoppning så väl som läsning. Rummen var mörka och gardinerna helst i tung sammet. Salen var familjens privata rum. Gäster tog man emot i finrummet, salongen. 
  (null)
Ellen Key var en av de som banade väg för förändringar i början av 1900-talet. Här är vardagsrummet i hennes hus Strand. Foto: Ellen Keys Strand
 
3. Omkring 1900 - elektricitet banar vägen
Under början av 1900-talet fanns det starka krafter kring att modernisera hemmet. Lortsverige skulle bli ljust och fräscht. Misären skulle bort. Industrialismen tog fart. I samband med att allt fler lägenheter fick elektricitet och centralvärme utvecklades också idéerna om det moderna hemmet. 
 
Det var demokratiska strömningar som fick igång de funktionalistiska tankarna. Salen kändes omodern. Vardagsrummet kunde bli i centrum för familjens aktiviteter. På planritningar från runt förra sekelskiftet kan man se att det ibland står sal och ibland vardagsrum. Det skulle dröja några år till innan idéerna blev mer än ett ord på ett papper. 
 
Först efter krigen på 1930-talet utvecklades salen till att verkligen bli ett var-dags-rum. Det var Folkhemstankarna, att alla skulle ha en hyfsad standard som var grunden. I folkhemmet skulle varje rum ha sin tydliga funktion; kök, vardagsrum, badrum och sovrum. 
(null)
Vardagsrum 1940-tal. Foto: Okänd, Nordiska museet.
(null)     
Framför radion 1930-40-tal Foto: Ateljé Wahlberg, Nordiska museet.

4. 1930-40-talet - radion i var mans hem
När radion blev ett allt vanligare inslag i hemmen på påbörjades förvandlingen mot ett mer bekvämt vardagsrum att umgås i. Finrummet fanns dock fortfarande kvar.     
 
(null)
Familj i vardagsrum från 1950-tal. Foto: Karl Heinz Hernried, från Nordiska museets utställning om folkhemmets rum
(null)
Pojke framför tv:ns testbild på 1960-talet. Foto: stockholmskällan 
(null)
Vardagsrum i lägenhet på Norrtullsgatan i Stockholm, 1960-tal. Foto: Stockholmskällan
(null)
Foto: IKEA-katalogen 1972

5. 1950-70-talet - tvn gav oss tv-soffan
Det var först när  tv-n slog igenom  i hemmet på 50-talet, som de nya idealen slog igenom och förändrades vårt sätt att möblera. Soffan och fåtöljerna riktades mot det nya altaret, tv:n. Vi fick lägre soffbord och saker som tv-soffa, tv-termos och tv-kopp. På 70-talet blev finrummet istället en gillestuga. 

Bland tv-koppar och tv-kannor på stiligahem
 
1960-talshus i Sköndal på Stiligahem
(null)
Foto: Marbodal 1987
(null)         
IKEA 1980-tal

6. 1980-talet och framåt
När kvinnorna började förvärvsarbeta och göra karriär under yuppie-eran blev det opraktiskt att skilja på kök och vardagsrum. Den öppna planlösningen blev svaret på behovet av en sambandscentral. Matsal, vardagsrum och kök smälte samman blev den optimala lösningen för den moderna familjen. I detta allrum kunde man lätt jonglera mellan sysslor, umgänge, läxläsning och matlagning.

Lär och se bilder från fyrtio år med Skönahem 
(null)
Öppen planlösning a la 2000-tal. Foto: via spicymindinredning.se

(null)
DN bostads mest utskällda reportage "Vindsvåningar har blivit ett sätt att leva" från oktober 2010 personifierar drömmen om teppanyakihäll och öppen planlösning. Faksimil DN bostad
                (null)     

Öppen planlösning och låga soffor a 2019. Foto: Bosthhlm

7. 2000-talet
När pekskärmen kom på mobilen och vi fick iPads förändrades sättet att umgås. De stora italienska sofforna med låga armstöd och inbyggda fotpallar blev inne. Vardagsrummet blev en lounge för häng. Alla låg i soffan tillsammans med var sin egen device. Gillestugan gjordes om till tonårslounge eller gamingrum. 


Vill du veta mer om hur badrum och kök utvecklats? Snart kommer boken "Tidstypiska kök & bad 1880-2000" av Cecilia Björk, Gustav Bergström och Laila Reppen. Den står högt på önskelistan

#1 - - vita_margarita:

Har aldrig gillat öppen planlösning, för plottrigt och dåliga vibbar.
Har arbetat i öppna kontorslandskap, samma sak där. Alla stör alla, ingen arbetsro. Tror absolut att vi går mot mindre rum.
Min dotter och hennes man, som båda arbetat hemifrån sedan i mars, tackar sitt engelska radhus för att de kan arbeta i varsitt rum. De har investerat i höj/sänkbara skrivbord och ergonomiska stolar. Det är väl något som många nu upptäckt som arbetar hemifrån att man måste sitta bra och ha en bra arbetsmiljö fastän man sitter hemma.

#2 - - vita_margarita:

Har aldrig gillat öppen planlösning, för plottrigt och dåliga vibbar.
Har arbetat i öppna kontorslandskap, samma sak där. Alla stör alla, ingen arbetsro. Tror absolut att vi går mot mindre rum.
Min dotter och hennes man, som båda arbetat hemifrån sedan i mars, tackar sitt engelska radhus för att de kan arbeta i varsitt rum. De har investerat i höj/sänkbara skrivbord och ergonomiska stolar. Det är väl något som många nu upptäckt som arbetar hemifrån att man måste sitta bra och ha en bra arbetsmiljö fastän man sitter hemma.

Svar: Jag tror att du har rätt i att många fått upp ögonen för en bra arbetsmiljö hemma, och så intressant att höra att din dotter och man redan tagit tag i det. Jag tror också att vi kommer att få se kombinerade kontors och hemmamöbler framöver. Frågan är om det är företagen från offentlig eller privat miljö som kommer att vinna?
Trevlig söndag
Ann-Charlotte J