Accessoar: 5 x smörask, smörklocka och smörkruka

Man lär sig nya saker varje dag. I veckan lärde jag mig att smör inte härsknar när det står framme i rumstemperatur. Det blir bara mjukt. Jag använder smör till både matlagning och bakning, men aldrig på smörgåsen. Tills nu. Stort tack Åsa @atmycasa Nu vill jag hitta en fin smörask till köket. Det här är några favoriter.
Foto överst: Plümo

1. Smörask i porfyr, tidigt 1800-tal | Rund, fasetterad form med lockknopp i form av kotte. | Ska jag nu investera i en smörask, kan det likaväl vara en vacker sak. Porfyr har alltid lockat mig. Foto:
Bukowskis

2. Beurrier i orange | En såkallad beurrier från Le Creuset känns väldigt lockande. Deras ugnsfasta formar är suveräna, väldigt lättdiskade. Foto: Le Creuset

3. Butter dish med ko-knopp | För att signalera ursprunget kanske den här smörasken från Quail ceramics kanske passar? Foto: Quail via Trouva

4. Smörklocka | En butter bell i koppar eller rostfritt skulle göra sig fint på vår köksbänk i stan. Den här är från M’Tradition men Mauviel har liknande.
Foto:
Artilleriet

5. Smörkruka | En Butter Bell crock för ett riktigt lantkök. I smörkrukan har man vatten i botten vilket både isolerar och håller smöret fräscht. Praktiskt i varma klimat. Foto: Kitchen lab.
Intressant att du skriver det. Då förstår jag min pappa som alltid har smöret framme. Han gör nog som han såg sina föräldrar i sin tur göra med smöret. Ska sluta ställa in det i kylen åt honom :)