Roslagsbackens framsida i början av maj

(null)

Bloggen speglar mina intressen och följer årstiderna. Inredningsinspirationen tryter lite, men det kommer snart ett spännande och lite mer matnyttigt inlägg i kategorin. I fokus just nu är våren. Så det blir just nu lite fler trädgårdsinlägg än vanligt. Och jag vill visa hur vår framsida på Backen ser ut och mitt senaste projekt. 

En erfaren och klok trädgårdsperson sade en gång till mig: Anlägg en ny rabatt per år, varken mer eller mindre. Det ligger mycket i det. De första åren på Roslagsbacken har jag inte riktigt följt det. Det blir vår tredje säsong i år och fokus hittills har varit på att få struktur på tomten. 

När vi kom hit fanns det plättar överallt. En buske här, en blomma där och ett litet arrangemang där borta. Tomten var ett fyrverkeri av alla jordens färger och gav ett rörigt intryck. Jag och herr J eftersträvar rörelse i trädgården. Vi vill att det ska finnas en vilsam tydlighet. Därför har vi bundit ihop prickarna till långa rabatter. Och skapat djup och sammanhang.  På det sättet bevarat så mycket som möjligt av de förra ägarnas tänk, men adderat vårt helhetstänk. Det fanns mycket fint att utgå ifrån.  Vi har flyttat en buske, byggt befintliga, adderat, kompletterat och knutit ihop några. På framsidan har vi fått en bra grundstruktur, så nu kan jag tänka på en rabatt om året. Nästan. 
(null)
Här är min säsongsrabatt, nu med tulpaner och narcisser, men snart med solrosor. Rosor till vänster och en klematis till höger.
(null)
Mina alunrot i framkant ser inte ut att må så bra. Närmast i bild hade vi en jättebuske, som efter stormen aldrig återhämtade sig. Här ska jag göra klart rabatten
(null)
Tegelrabatten kom till när vi hittade tegel bakom uthuset. Den har nu blivit del av välkomnandet och en rabattrörelse som stäcker sig till säsongsrabatten. 
(null)
De två bruna buskarna som fanns på tomten har blivit en inramning till den blåvita skuggrabatten. Här har vi tagit bort gamla stubbar och flyttat buskar.
(null)
(null)
När sonen var på läger sist byggde jag upp stenkanten på den här rabatten. Den är klar i formen, men inte planteringsmässigt. Bilden nedan (med grannkatten Victor) visar hur det såg ut förra sommaren.
(null)
Här ser man dammen tydligare. Herr J:s projekt är att fördubbla dammens storlek. 
(null)
Här ser du stenmuren. Jag ska fylla på med mer jord och planera den i år. 
(null)

(null)

Jag älskar denna tid på året. I grunden är jag en säsongsmänniska. Jag tror på att ta vara på det som säsongen bjuder på och att allt inte behöver vara tillgängligt jämt. Första sparrisen smakar väl aldrig så gott som under senvåren. Bönor och kål är underbara på hösten. 

#1 - - annika stiernstedt:

Jamen så fint det blir. tänker precis som du med en rabatt per år. Ser att du har fina nävor, det har jag också, så kul med det som kommer tidigt. Har också samma status som du med alunroten. Den kryper upp och blir tanigare för varje år. Är på väg att ge upp tanken på att ha denna fina perenn, som har så vackert bladverk och som passar så fint när man vill ha ett "naturligt stuk". Så roligt att följa dig!
Bästa
Annika

Svar: Jag älskar alunrot och undrar vad jag gör för fel. Hade väldigt fina på vårt gamla ställe. Tycker precis som du att den har ett underbart bladverk. Jag har många nävor. De är tacksamma för att de håller hela säsongen. Kantnepetor och stäppsalvia är också favoriter
Ann-Charlotte

#2 - - annika stiernstedt:

Håller med om både kantnepeta och stäppsalvia. Mina nepetor börjar redan blomma lite försiktigt.
Hälsningar Annika

Svar: Mina är också på gång. Stora och härligt bulliga
Ann-Charlotte

#3 - - Madeleine:

Så har jag också tänkt med vårt hus där vi har bott i 6 år, en rabatt om året ungefär och ta vara på det som finns.
Vår tomt på Västkusten är ett livsprojekt, har haft det i 30 år och först nu börjar det likna något...
Alltid lika trevligt att följa dig och dina tankar på Roslagsbacken!

Svar: Så roligt att du gillar att följa årstiderna i Roslagen. Jag tror att detta ställe nog kan bli ett livsprojekt. Jag tror att det är bra för människan med slow decoration, både inom och utomhus. Herr j vill helst göra allt igår, men jag försöker sakta ned. Det var några saker vi behövde göra för att trivas, men nu är det gjort. Det är härligt att vara i processen, att tänka, drömma och planera. Önskar dig en fin vecka
Ann-Charlotte