Nu och då chintz

Nu och då: blommiga chintz-tyger

Jag började att tänka på bomullsmaterialet chintz. Kommer ni ihåg 1980-talets vurm för Laura Ashley-blommiga tyger i denna bomull med glansfaktor? Jag blev lite sugen på att återuppta kontakten igen. Jag längtar efter en renare färgskala och lite glans. Och kanske är det ett tecken på att det ligger i tiden, fast i uppdaterad form. Det har blivit dags för nu och då.
 
Översta bilden föreställer vardagsrummet på Tyringham Hall med soffor av chintz. Foto James McDonald

"coupled with the minimal looks and modern, streamlined shapes that are so popular now, chintz feels less fussy and decidedly more fresh", skriver Nancy Mitchell, apartmenttherapyy

På 80-talet skulle chintzen gärna kombineras med spets och rynkas, draperas och behängas med stora rosetter. Det hela blev en maximal effekt. Klarare färger, småblommigt på det det glansiga materialet i kombination känns fräscht. Det tycker även Apartmenttherapy i citatet ovan där hon beskriver att chintzen känns mindre rörig och mer fräsch när den kombineras i en mer minimal look.  

Inredning av Miles Redd. Bordet är klädd i Lee Jofas tyg Althea. Foto: Peter Murdock | House Beautiful
 
 

Chintzens historia sträcker sig betydligt längre än till 1980-talet. Materialet fanns i Indien redan på 1600-talet. Själva ordet chint är hindi och betyder ungefär brokig. Här kommer en historisk återblick.

Chintz på 1600- och 1700-talet 

(null)
Bilden föreställer en klänning i chintz, producerad i sydöstra Indien vid Coromandelkusten. Foto: V&A museum

Indiska chintz-tyger kommer till Europa via handlare från Nederländerna och Portugal redan på 1600-talet. Tyget var ofta småblommigt på ljus botten och med traditionella indiska mönster.

 Så kommer rokokoperioden på mitten av 1700-talet. Den lite lyxiga känslan ligger helt rätt i 1700-talets vurm för flärd. Chintz blev en storartad succé. Så framgångsrikt att man i Frankrike och England stoppar importen under ett tag i hopp om att gynna den inhemska textilindustrin. I Marie-Antoinettes Versailles struntar man i förbudet och använder tyget på såväl kläder som inredning.

Läs Stiligahem om rokokoperioden

1850-talet
Den industriella revolutionen möjliggör europeisk produktion av chintz.

1960-70-talet
Jackie Kennedy klär ett av Vita husets sovrum i blommig chintz. I Storbritannien flödar de småblommiga tygerna i varje hem kontinuerligt oavsett trender fram tills idag.

Jag hittade ingen fin bild från chintz-rummet i Vita huset, men däremot hennes syster Lee Radziwill, född Bouvier, i hennes hem i Paris. Inredningen är enligt Habitually chic gjord av Christian Liagre. Foto: Habitually Chic

Chintz på 1980-talet

(null)
Chintz blir trendigt. Prinsessan Diana populariserar Laura Ashley och skapar en masshysteri kring småblommigt. Plötsligt är anglofilt anglofint. Brittisk småblommigt country house blir det trendigaste som finns, på såväl kläder och i inredningen. Det ska vara blommigt och draperat i fönstren, gärna med stora rosetter. More is more. Jag minns att jag på en tågluff till Skottland köpte en småblommig klänning med stor vit stärkt krage från Laura Ashley. När jag ser bilder med klänningen på undrar jag hur jag kunde eftertrakta detta plagg, men då var det fashion. 

Chintz syns som sagt överallt. Vem kan glömma chitz-sofforna som flankerar Tom Cruises oförglömliga dans i Risky Business?

Och vem av oss som var tonåringar drömde inte om Molly Ringwalds sovrum i Sixteen candles.
 

1990-2010

Under mitten av 90-talet slog pendeln över till en mer modernistisk stil med blonda skandinaviska toner. Den har sedan härskat fram tills cirka 2010.

 

2010-nu

Sedan dess har det blivit mer och mer accepterat med mönstrat och färg igen. Först Morris-tyger. I år tycks klädbutikerna vara överfyllda av Lilla-huset-på-Prärien romantiken med volumösa ärmar och generös passform. I oroliga tider längtar vi efter nostalgi. Yup.

#1 - - Karin:

Härligt, jag har fortfarande ett par Laura Ashley gardiner uppsatta i ett rum. Ganska diskret mönster i blått och gult, så typiska färger från ca 1990. Tittade på dem häromdagen och tänkte, nej, nu är jag allt passé. Samtidigt är det fin kvalitet och sydda med foder efter alla konstens regler av min svärmor som är duktig på sådant. Minns en klänning jag bar på flera bröllop också kring 1990, en puffig blommig dröm också från Laura Ashley. Jag tror den hänger i källaren.

Svar: Du har nog haft de så länge så de är trendiga snart igen. Min systers rum i föräldrahemmet hade både tapet och gardiner i samma tyg. De hänger också kvar - lika fina då som nu. Du ska se att något av dina barn kommer hem en dag och undrar om de kan få gardinerna.
Ann-Charlotte

#2 - - Madeleine:

Ja, det var Laura Ashley och countryhome för hela slanten!
Nu när du skriver om det så minns jag min chintzgardin jag lät sy upp till min första lägenhet. Då var jag 20 år (volanger i veck)!
Två längder Laura Ashley hänger fortfarande med men i sommarhuset.
Minns den speciella doften i Laura Ashleybutikerna.

Svar: Volanger i veck var såå inne. Så roligt att du har kvar några på landet. Laura Ashley är tidlöst, så det förstår jag. Trendpendeln har väl inte riktigt slagit dit än, men det kommer. Önskar dig en fin dag. Vi har varit ute i trädgården hela dagen. Underbart
Ann-Charlotte

#3 - - Madeleine:

Har även kvar några fina lampor med tillhörande lampskärmar, tidlösa som du säger.
Oh, då kanske du visar lite bilder från er trevliga trädgård ;)

Svar: Det finns stor risk för ett inlägg om trädgårdsdamm på landet 😀
Ann-Charlotte