Äppelspaljé i Lärkstaden

(null)
De vackraste kvarteren i hela Stockholm kallas Lärkstaden och ligger på Östermalm. Och när de spaljéade äppelträden står i blom mot röda tegelfasader blir det fullkomligt oemotståndligt. Jag hoppas att du hänger med på ytterligare ett trädgårdsinlägg? 

Jag älskar arkitekturen från omkring 1905-1919 av hela mitt hjärta. Ur mitt perspektiv är denna brytpunkt mellan sekelskiftesstuckatur och nyklassicismen det bästa av två världar. Ingen annan arkitekturperiod får min själ att sjunga och ger mina ögon sådan ro som denna period. Varje dag i fjorton års tid har jag älskat att bo i ett hem som är byggt 1913. När livet ibland är tungt, så tröstar mitt hem mig med sina perfekta proportioner. Faktiskt. Så knasig är jag. Det finns många hus utspridda på Östermalm som är byggda då, men i Lärkstaden är allt från denna arkitekturperiod.

Lärkstaden består egentligen bara av fyra kvarter som har lärknamn; tofslärkan, trädlärkan, sånglärkan och piplärkan. Nuförtiden inkluderas ofta kvarteren som ligger runt Engelbrektskyrkan och som tillkom senare, bland annat detta underbara hus med sin äppelspaljé. Kvarteren här heter korsnäbb, skata och sidensvans. Inte en biolog i världen skulle kalla det för lärkor, men pytt i det. Området känns som en helhet och det är väl det viktigaste. Och helt oavsett är det här nog kvarterens vackraste. Kanske vackrast i hela innerstaden den här veckan när det är äppelblom. 

Idag känner jag mig lite extra svag för romantik. För 14 år sedan svarade jag ja till evig trohet i Engelbrektskyrkan. Herr J och jag. Vi har varit med om mycket, men kärleken och trofastheten finns kvar. Det är mäktigt

(null)

(null)
Äppelblommorna är nästan helt utslagna. 
(null)

(null)

(null)

(null)


Foto: Anncha, stiligahem.se#1 - - Karin:

Vilken fantastisk vacker plats och jag hänger gärna med på trädgårdsinlägg framöver. Normalt arbetar jag inte långt därifrån och jag saknar lunchomgivningarna nu när jag arbetar hemifrån. Jag är ingen stadsmänniska men har turen att arbeta nästan mitt i stan men ändå där det är lugnt och vackert.

Svar: Så roligt att du gillar trädgårdsinläggen. Innehållet på bloggen är så kopplat till egna intressen så det är svårt att låta bli
Ann-Charlotte