Nu och då: Wienerstolarna av Thonet

(null)

Det var den första möbeln som såldes i platta paket. Stolarnas stol i kök och på kaféer över hela jorden. Thonetstolen finns i miljontals. De älskas för sin vackra form och lätta uttryck.  Med snart 1000 inlägg på stiligahem.se kan jag ibland förvånas över att jag fortfarande har något att skriva om. Men det har jag. Nu har det blivit dags att ge en historisk tillbakablick på klassikern böjträstolen med utgångspunkt från Wienerstolen tillverkad av Thonet. 
 
Den översta bilden föreställer en böjträstol, no 5, tillverkad av Thonet. En verkligen vacker variant med sin hjärtformade rygg. Foto: Stockholms auktionsverk

Möblerna i böjträ blev populära i de snabbväxande Europeiska storstäderna under mitten av 1800-talet. De kom med den kafékultur som växte fram. Man ville mötas och behövde sitta ned på lättflyttade möbler.

(null)
Bilden föreställer matsalen på Bundaberg Royal Hotel år 1907.  Foto: State library Queensland, Australien  
 
Då 1800-talet: Michael Thonet (1796-1871) 
Var en tysk möbelformgivare som redan på 1830-talet experimenterade för att hitta ett sätt att massproducera böjträstolar. Några år senare visades de första modellerna vid en utställning i Koblenz. Den österrikiska statskanslern, född i den staden, bjöd in Thonet för att visa möblerna för kejsaren (1841). Därefter kunde tekniken patenteras i firman Gebrüder Thonet. 

Det stora internationella genombrottet kom 1851 vid världsutställnigen i London, då Thonet fick en bronsmedalj för sina Wienna bentwood chairs. Han vann också guldmedalj vid världsutställningen 1867 i Paris. Michael Thonets wienerstolar blev högsta mode och såldes över hela Europa.  

Det finns flera Thonet-museer i Tyskland.  Dels i Michael Thonets födelsestad Boppard och dels i Frankenberg, där Thonet har sitt huvudkontor. I Frankenberg kan man bland annat besöka ett Thonet-museum och ettshowroomet "Thonet living" som är inrymd i Thonet-bröderna Claus, Peter och Philipps hus, byggd  1889. (null)
Thonet var mer än bara sittmöbler. I den 26-sidiga katalogen från Gebrüder Thonet som gavs ut 1886 kan man se ett utbud på 300 olika modeller, exempelvis herrbetjänter, sängar, gungstolar, barnmöbler och mycket mer. Foto: Museum-boppard.de
(null)
Chair no. 14, är originalstolen. Just det här exemplet av stolen finns på MoMa och är tillverkad år 1881 av Gebrüder Thonet. Idag säljs stolen av Thonet under namnet 214. Foto: MoMa 

Den stora exportstolen var den stol som ursprungligen blev Chair no. 18. Den togs fram just för att den skulle kunna skickas i ett platt paket. Idag heter stolen 218 och säljs fortfarande av Thonet.

1900-talet: Alvar Aalto (1898-1976) -  förnyaren
Alvar Aalto hämtade inspiration från de böjda stålrörsstolarna men valde naturmaterial. Han experimenterade och utvecklade böjträteknik med modena material som plywood och nordiska björken till ett helt eget uttryck. 
(null)
Paimio chair  av Alvar Aalto i plywood och björk, skapad 1931-32, visar Aaltos förträffliga förmåga att tämja träets gränser till det yttersta. Foto: MoMA

Nu 2000-talet
Med teknik som gör det möjligt med 3D-printers och material som är förnybara lär vi se fler och fler spännande produkter som är innovativa i sitt materialval. Det finns redan förpackningar i i plastliknande växtbaserade material och frågan är när vi får se möbler som tar för sig även pp detta område. 
(null)
Café Birdie i Los Angeles får exemplifiera en miljö med böjträstolar från 2000-talet Foto: sfgirlbybay.com

Så gör man böjträstolar, då och nu
Tekniken att ånga och böja trä fanns redan i det antika Grekland för 2 500 år sedan, men Thonet anpassade det till masstillverkning i sin fabrik. I Sverige var Gemla först ut år 1861 med böjträstolar. 

Bok och ask är vanliga träslag för böjträstolar. Så här beskriver Gemla AB processen; "Först ångas träet i sex till tolv timmar för att bli mjukt och flexibelt. Därefter formar vi träet för hand och spänner det i specialgjorda metallformar. Träet får torka i formarna i flera dagar". När träet sedan är torrt håller den formen.#1 - - Tuula:

Hej, hittade din trevliga blogg:-) jag har en Thonetstol som jag ärvt av min mor. Hon i sin tur köpte den på Emmaus för säkert 50 år sedan. Den har fanerad rygg och sits med tryck 'intarsia'. Sitsen är lite nött men annars är stolen i väldigt bra skick och jag gillar den. Har letat lite för att hitta något som liknar den men inte lyckats. Vad kul att du hade museikatalogen, för där såg jag något som liknade min stol.

Svar: Så roligt att du berättar om din stols historia. Vissa saker betyder verkligen mycket. Jag har en byrå vi ropade in på auktion för en tid sedan. Den har varit i min släkt i 300 år. Så det är verkligen speciellt. Så glad jag blir över att kunna bidra med kunskap om din stol
Ann-Charlotte