Byggnadsvård Carl Bergsten

Carl Bergstens böjträstolar för Liljevalchs

(null)
Bakom den undanskymda dörren med den oansenliga skylten leder tjugotalet steg nerför en brant trappa. Väl nere ser jag ett rum fullt av olika möbler. En möbelverkstad som är allt annat än vanlig. Stolarna på bilderna ska till Liljevalchs. De är samtida med byggnaden och är formgivna av arkitekten Carl Bergsten. I rummen finns bland annat rokokobyråer med skadad fanér och min senbarockstol som blivit vinglig.

Stiligahem om Carl Bergsten > 

Stolarna och soffan ritades av Liljevalchsarkitekten Carl Bergsten till huset och har enligt möbelkonservatorn stått i ett förråd i konsthallen under många år. 
— De var i ett förfärligt dåligt skick. Det är ett under att de inte slängts. 
Nu slipas den ljusa lacken av och de återfår den mörkbruna bets de ursprungligen hade. Den översta bilden visar en färdig stol.

Konservatorn vill inte säga mer exakt hur många timmar han lagt ned mer än att det är många. Och frågan är om besökarna till konsthallen kommer att förstå vilket jobb som ligger bakom. Det gör jag och du nu. 

Jag känner mig lyckligt lottad som prickade in rätt vecka. Kanske rätt dag och fick uppleva något alldeles kulturhistoriskt unikt. Det är alltid så roligt att få prata med någon som har yrkeskunskap och mångårig erfarenhet. Jag lär mig alltid något och kan ställa frågor om hur jag vårdar mina möbler av trä på bästa sätt. 

Är det värt besväret att restaurera soffan och stolarna av Bergsten? Alla gånger, om du frågar mig. Dels för att stolarna är ritade till huset och dels för att det verk från svensk arkitekturs guldålder. Det hedrar Liljevalchs att man på det här sättet vårdar det som finns och lyfter fram Carl Bergsten i ljuset. Med tanke på att huset formgavs i början av 1900-talet och är över hundra år gamla känns de väldigt moderna. Tidlösa och klassiska. 

Wienerstolar i böjträ
Möblerna i böjträ blev populära i de snabbväxande Europeiska storstäderna under mitten av 1800-talet. De kom med den kafékultur som växte fram. Man ville mötas och behövde sitta ned på lättflyttade möbler. Michael Thonets wienerstolar blev högsta mode och såldes över hela Europa. Tekniken att ånga och böja trä fanns redan i det antika Grekland för 2 500 år sedan, men Thonet anpassade det till masstillverkning i sin Wien-fabrik. I Sverige var Gemla först ut år 1861 och det är sannolikt Gemla som tillverkat dessa efter Bergstens ritningar. 
   
(null)
Här syns bland annat en underbar tvåsits-soffa i böjträ formgiven av Bergsten, renskrapad från gammal lack. Jag är väldigt svag för verkstadsmiljöer och tycker att maskiner och lampor med patina är snygga.
(null)
Tre stolar slipade och en på gång. Om du tittar noga på stolen så ser du rester av lacken. 

Foto: Anncha, stiligahem.se


#1 - - Tine:

Flotte stoler. Det er så bra når man velger å ta vare på og sette i stand gamle og unike møbler. Det må ha vært et interessant besøk! Vet du når stolene skal være klare? Det blir spennende å se dem på plass.
Tine

Svar: Hej Tine, jag tror att de redan är på plats. Besöket hos möbelkonservatorn gjorde jag för en månad sedan. Har inte hunnit blogga om det bara. Jag ska hålla utkik och återkommer på instagram. Följer du mig där?
Ann-Charlotte

#2 - - Tine:

Absolutt, det gjør jeg (Fannyflott)! :-)

Svar: Ah, jag undrade just om det var du. Så roligt! Hoppas att det är bra med dig och att du får en fin dag, trots Corona
Ann-Charlotte