Så bygger vi en damm

(null)

Vi har olika trädgårdsdrömmar, herr J och jag. Att bygga dammar står högt upp på makens lista. Vi började för några år sedan med ett litet vattenblänk och i år har den blivit tre gånger så stor. 

Det finns olika sätt att gå tillväga. Antingen köper man en färdig form och gräver efter den, eller så klär man insidan med gummiduk. 

Fördelen med gummi är att man kan få den form man vill och det är lättare att få till olika djup. Vi har en tomt som är fylld av stenar så därför valde vi den mer flexibla gummiduken. 

Varför olika djup?
På land trivs olika växter i olika sorts jord. I vattnet ska man tänka på olika djup. Näckrosor trivs helst på en meters djup, men vi har en sort som blommar på 50 cm djup. Vi har också gjort som en strandkant där det bara är 15 cm djupt. I vår damm finns det tre olika nivåer.
(null)

Så bygger du i sex steg
  1. Markera ut formen på dammen. Vi brukar använda blomsterpinnar. Kolla in placering och form från olika delar av tomten och justera formen. Vi vill att dammen ska vara dold från vägen, men väldigt synlig från altan och från uterummet. 
  2. Gräv ut dammen. Tänk på de olika nivåerna. 
  3. Lägg en skyddande markduk. Den hindrar rötter från att tränga in och skada gummiduken. 
  4. Lägg gummiduken på plats.  Behåll cirka 50 cm breda kanter och skär sedan bort överflödet. 
  5. Täck kanterna med en kokosmatta och lägg jord på. 
  6. Det går att plantera i gummimattan. Skär kryss i gummimattan och gräv ur. Plantera växter. 

(null)
Iris Sanguinea "Snowqueen" | Denna violiris med sina vita blommor blir 80 cm höga och blommar i maj-juni. 

(null)
Vinca minor "Alba" | Vintergröna hade vi på vårt förra lantställe. Den klädde in stora partier med sitt vackra gröna bladverk. Det känns som helt rätt här vid vattenkanten.

(null)     
Diantus Plumarius "double rose" | Jag gillar det lite silverfärgade lövverket på denna nejlika. Det blir så fint när den blommar i den ljuvligaste rosa. 

(null)

(null)
Det kommer också att tillkomma backtimjan och kattfot. Jag vill att det ska vara trampvänligt och ändå en klar gräns mellan gräs och damm. 


(null)
Så här såg dammen ut förra sommaren.
(null)

(null)