Drömmar om grus eller grusade drömmar

(null)
Alla tomter har områden som har allt emot sig.  När vi fick mer trädgård på baksidan uppenbarades ett av våra tristaste områden. Den här säsongen sitter vi gärna på trappan och tar en drink före maten och då kommer också trädgårdsdrömmarna igång. 

(null)
Det trista området är på sidorna av trappan. Vi har ett utskjutande tak, en halvmeter, som gör det svårt med rabatter intill huset. Det behövs torktåliga växter. 

Här från trappan blickar vi ut över uthuset, våra odlingslådor och vår nya efterlängtade idegranshäck. Det har äntligen blivit ett trädgårdsrum med gräs. Vem hade trott det, förra året.  

Läs om Roslagsbackens baksida och idegranshäcken

(null)
När vi flyttade hit var det en förstukvist här. Arbetsrumsfönstret, till höger, var inte öppningsbart. Nog för att jag gillar förstukvistar, men vi använde aldrig den. Så en dag rev herr J den. Förra sommaren gjorde vi ny trappa, satte igen ett fönster och satte in nytt fönster i arbetsrummet och ny dörr. 
Fönsterprojektet sommaren 2019
Förstukvisten rivs år 2018

Ibland behövs en ny insikt för att kunna tänka om. Jag tror också att jag låst tankarna kring hur vi kan använda det här området.  Min väninna M:s besök för drygt en vecka sedan gav mig perspektiv. Vi pratade trädgårdsidéer, något jag sällan får möjlighet till när junior är med. M är både trädgårdsintresserad och kunnig så det är väldigt roligt att dela det intresset. Och så kom mamma med en bra idé när hon firade midsommar med oss. 
(null)
Nu är idén att lägga grus här mellan trappa och andra sidan av rhododendronbusken. Det är ganska rymligt bakom den dessutom där det bara växer ogräs.

Grus och en bänk att slå sig ned vid. Vad tror ni om det? 
(null)

(null)
På andra sidan, under arbetsrumsfönstret vill vi ha någon buske som komplement till dagliljorna (höger i bild) Jag vill inte ha någon rhododendron just här,  men gärna något fint bladverk som ger form året om. 
(null)
Under de tre mindre fönstrena vi kommer placera fler rhododendron, i olika färger. Närmast fönstret till bastun, följt av badrums och förrådsfönstret. 
(null)
Aldrig har rhododendronbusken blommat så ymnigt. Underbart 


#1 - - Anonym:

Bygg ut trappan till en mindre altan å sätt en skön läs/ligg fåtölj och gör till en läsplats. Bänkar i all ära men de används sällan...

Svar: Tack så mycket för att du tar dig tid att tipsa mig. Jag ska verkligen fundera både ett och två varv på vad vi skulle använda mest. Och på hur vi ska disponera baksidan bäst som helhet. Vi har lite altanplaner på en annan del, annars gillar jag tanken på att inte blanda för många material. Önskar dig en trevlig kväll
Ann-Charlotte

#2 - - annika stiernsted:

Det är så spännande att följa dina planer och så trevligt att du inbjuder till dialog med dina följare.
Vi hade en lika trist sida av vårt hus som ni har, den var torr och endast tilltalande för ogräs. Jag la ett band, knappt en meter, med små naturstenar där, i nivå med gräsmattan utanför. det ser trevligt och prydligt ut. Små stenar lagda så kallas kattskallar, och det var vanligt runt husen förr i tiden. Om du vill bryta upp fasaden så är det trevligt att sätta en klematis, som får klättra på ett stöd, av tre stakkäppar, som man binder ihop upptill. Det blir då som en en pyramid. Man får snabbt upp höjden och kan ha blomning en stor del av sommaren.
Kul att dela idéer med dig!
Hälsningar
Annika

Svar: Jag tycker att det är roligt att bjuda in till dialog. Det finns mycket klokskap och stilsäkerhet hos de som följer mig, inte minst från dig. Kände inte till uttrycket kattskallar, men ser det framför mig nu blandat med rosor och stockrosor. Det är ju ett väldigt snyggt sätt att bli av med de fula övergångarna mellan ogräs och hus. En mycket bra idé. Gillar också tanken på en klematis. Det skulle göra sig fint att få lite höjd som balanserar fasaden. Stort tack Annika
Ann-Charlotte

#3 - - Ann:

Jag föreslår stenar av något slag intill väggen på vänster sida med dina färgglada buskar som du har planerat framför, fast hela vägen fram till trampen. Ställ bänken till höger och försök att förbinda den ytan med din stenlagda uteplats. Har du kanske fler stenar kvar eller kan ta dem från din gång och lägga andra där. Annars verkar din strutbräken trivas. Kanske kan du har fler av den. Så roligt att följa dina stug- och trädgårdsprojekt.🌸

Svar: Hej Ann och så roligt att få ta del av dina förslag. Det där med stenar intill väggen är verkligen en intressant idé. Och jag håller med dig om att vi nog behöver ta ett lite mer helhetsgrepp kring baksidan så att det hänger ihop. Och att vi använder material som redan valts. Det är kloka råd det. Stort tack för att du tog dig tid att skriva
Ann-Charlotte

#4 - - Karin:

Hej igen! Tack för svar :-) Jag satte visst min kommentar på fel inlägg. Det skulle ha varit här :-)