värt en resa barock, slott, slott

Läckö Slott - De la Gardies vackra barockslott vid Vänern

(null)
Läckö slott vid Vänern nära Lidköping är ett av de pampigaste barockslotten i Sverige med sina 200 rum. Det grundades redan på 1200-talet men fick sitt nuvarande utseende av Magnus Gabriel De la Gardie i mitten på 1600-talet. Han ärvde slottet av sin far när han var 30 år. Slottet berättar också historien om adelns och Magnus De la Gardies uppgång och fall. Från att äga 1 000 gårdar i Sverige och runt Östersjön, vara vän med drottning Kristina och bli riksdrott, blev fallet stort när Magnus i onåd med kronan och förlorade allt, förutom två slott, i samband med reduktionen 1680. På vägen hem från våra dagar på Västkusten besökte vi Läckö, som var De la Gardies kronjuvel.

Förra sommaren besökte vi ett annat vackert barockslott: Skokloster.
Stiligahem om Skokloster

Illustration: Suecia antiqua et hodierna | Läckö slott omkring år 1689 av Willem Swidde.  
(null)
Slottskyrkan kom till under Magnus De la Gardies tid. 
(null)

(null)
Läcker grön färg och patina
 
Läckö - från biskopsborg och Vasaslott till Sveriges vackraste barockpärla
Efter slingrande smala vägar som nästan aldrig tycks ta slut, tronar slottet upp lite oväntat fram bakom en kurva. Det är ett imponerande och vackert slott, även i dag. Den första byggnaden tillkom redan under medeltiden. År 1292 byggdes Läckö borg av Skaras biskop Brynolf Algotsson. Det byggdes sedan ut i omgångar. Efter reformationen år 1527 övertogs Läckö av Gustav Vasa och blev därmed ett slott. Slottet har sedan haft flera olika ägare och ett skiftande underhåll.
 
Det var först när fältherren Jacob Pontusson De la Gardie fick det i förläning år 1615, som slottet återtog sin betydelse. Den tredje våningen kom till. När sonen Magnus övertog slottet fortsatte arbetet med att tillföra praktfulla utsmyckningar. En fjärde våning lades till och så tillkom förborgen, köksborgen och slottskyrkan. Slottet har idag över 200 rum. Det förvaltas av Statens fastighetsverk (SFV).
(null)
Slottet blev praktfullt utsmyckat med målningar bildhuggerier och stuckaturer, bland annat av J. Hammer och B. Conrath samt dyrbara möbler och vävda tapeter. En del av rummens dekoration är bevarad, bland annat i Riddarsalen (ovan) , Gamla kungskammaren, Furstinnans sängkammare och Trojanska salen. 

Det mesta förstördes under den efter reduktionen följande förfallsperioden. Riddarsalens bataljmålningar överflyttades till Karlberg, och 1830 de värdefullaste porträtten till Gripsholms slott.

(null)

(null)Sånghimmel och dekorationer från gamla kungskammaren. 

(null)

(null) 

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null) 


(null)

Kort om Greve Magnus Gabriel De la Gardie (1622-1686)

Han var son till Ebba Brahe och Jakob De la Gardie, och var under sin livstid bland annat riksmarsalk, riksdrots och rikskansler. Han ansågs vara både bildad och vacker och blev nära vän med drottning Kristina. Han gifte sig 1647 med Maria Eufrosyne av Pfalz. Vad kunde gå fel? 1653 fick han dock lämna hovet och sina uppdrag efter en förtalskampanj. När Kristina abdikerat och Karl X Gustaf besteg tronen så gjorde han come back. Magnus fru var nämligen syster med kungen. Det nyvunna förtroendet gav honom bland annat titeln generalguvernör i Livland med uppdrag att ansvara för hela krigsstyrkan i Östersjöprovinserna. Uppdraget gick sisådär. De la Gardie var nog mer intresserad av att slösa pengar på sina många slott än att bedriva krig. Kungen var missnöjd, men inte mer att Magnus vid Karl X Gustavs död år 1660 blev rikskansler och medlem av Karl XI:s förmyndarregering fram till 1672. De la Gardies slöseri visste inga gränser. Förutom Läckö byggde och underhöll han bland annat: Makalös, Karlbergs slott, Mariedals slott, Ulriksdals slott (då Jacobsdal) och Höjentorp. När Karl XI väl blev myndig hade Sverige förlorat landområden och kronan stora summor pengar. År 1680 straffade Karl XI adeln genom en reduktion där de förlorade både makt och ägor. De la Gardie fick behålla två slott; bland annat Wenngarn, där han dog och Höjentorp.


(null)
Vi fikade på en Läckökringla

(null)

(null)