Den heter schersmin, inte jasminbuske

(null)

Nu doftar det av ros och schersmin i trädgården. Det är en av trädgårdens stöttepelare och blommar alltid ymnigt vid denna tid på året med sina cremefärgade blommor. Det är många som säger jasmin, men det är inte korrekt. Det hade faktiskt varit mer riktigt att ropa jasmin när syrenen blommar. Här får du veta varför du bör lita mer på Linné än Taube. 

Doftschersminen har en kraftfull doft och det är många som förväxlar den med jasminbusken, men det är fel. Ja självaste Evert Taube hade fel när han skrev dans på Sunnanö med raden "doft av syrener och jasmin i pensionatets sal..." Men så var han poet inte botanist. Det lär oss också något om källkritik. Bara för att en hel nation sjunger om doften av jasmin i juni behöver det inte vara rätt. Bara för att en känd bloggare säger att det är Josef Frank behöver det inte vara korrekt. I det här fallet litar jag mer på Linné än Taube .
(null)
Det är knappt man kan se att den här busken för 1,5 år blev helt nermejad av stora granar. Vi fick såga bort stora delar. Nu har den en fin form igen och riklig blomning. Naturen är fantastisk. 
(null)
Här i hammocken satt vi förra helgen med bubbel och njöt av vår trädgård. Jag tror nästan att en schersminberså slår en dito av Syrén. 

Här är sju viktiga skillnader mellan jasmin (scha-smin) och schersmin (scher-smin)
  • Schersminen trivs i vårt klimat, medan jasminen generellt sett inte är härdig i vårt land. 
  • Det finns drygt 40 olika schersminarter som funkar i svenskt utomhusklimat. Av alla jasminbuskar är det bara en som funkar utomhus, och då bara i södra Sverige. 
  • Jasmin används för att smaksätta te, medan schersminen har giftiga blad.
  • Ur jasmin, Jasminum officinale,  kan man utvinna eteriska oljor bland annat till parfymindustrin. Det är denna växt som britterna kallar Jasmine. Det är en slingrande växt med mängder av små stjärnformade vita blommor, som alltså inte klarar vintern i vårt klimat. 
  • I södraste Sverige, zon 2, kan man odla vinterjasmin Jasminum nudicaule. Den  blommar med gula blommor. 
  • Doftschersmin blommar i juni medan vinterjasminen blommar på bar kvist under vårvintern.
  • Schersminen är i samma växtfamilj som  hortensian medan jasminen är i familj med syrénen. 
(null)
Doftschersmin
Det finns drygt 40 olika schersminarter, varav doftschersminen Philadelphus coronarius är den vanligaste. 
Vetenskapligt namn: Philadelphus coronarius
Släkte: schersmin | philadelphus
Familj: hortensiaväxter | Hydrangeaceae
Ordning: kornell | cornales

(null)
Vinterjasmin
Vetenskapligt namn: Jasminum nudicaule
SläkteJasmin |  Jasminum
Familj: Syrénväxter | Oleaceae
Ordning:  Plister | Lamiales

Om du bor i Stockholm kan du besöka Waldemarsudde och Bergianska för att se Vinterjasmin blomma under vårvintern. Läs gärna inlägget som Hasse Wester, tidigare trädgårdsmästare på Engholm slott, har skrivit på sin fina blogg  Stockholms gröna rum

Där inget annat anges är fotografen Ann-Charlotte, stiligahem.se
#1 - - Ellen:

Intressant! Jag som inte kan något om blommor uppskattar verkligen sådana här inlägg. 💙

Svar: Så roligt att du uppskattade inlägget. För tolv år sedan var jag en trädgårdsanalfabet, men har lärt mig massor med åren. Det är roligt att få dela med sig, och jag hoppas att jag inte uppfattas som en dryg besserwisser, utan som en glad kunskapsspridare.

Önskar dig en fin dag

Ann-Charlotte