Säg mig, vilken den vackraste rosen är

(null)
"Rosor, rosor på bordet där, säg mig vilken den vackraste av dem är..." Det är rosornas tid i trädgården och jag funderar på vilken som är den vackraste? Går det ens att välja? Vill jag det ens? Här kommer Roslagsbackens rosparad. Och då är inte ens alla med.

Alla rosor på bild, utom den klasblommande "the Fairy" fanns här när vi flyttade in. De stod huller om buller i en enda rabatt av olika färger och former. Nu har vi flyttat och städat bland  alla utom den stora rosa längst till höger, som verkligen trivdes. Den och Jackmanii-klematisen fick ange tonen på framsidan, lila och rosa funkar ju hyffsat bra. 

Det finns saker att ta hänsyn till när man blir med trädgård. Och övertar man en trädgård så bör man bygga vidare på det som är påbörjat. Vi dröjde ett år innan vi gjorde några större tillägg eller förändringar i trädgården. Kombinationer jag aldrig skulle tänkt på har jag lärt mig att älska och uppskatta med tiden. Annat var omedelbar kärlek. Nu till årets rosparad. Och tack till mina vänner på instagram och blogg som hjälpt mig klura ut vilka rosor vi har.

(null)
Ghislaine de Féligonde (vänster) är en gammaldags moscata ros som kan bli 1,5 till 2 meter, som den är hos oss. Den blommar från slutet av juni fram till frost med de ljuvligaste klasarna i aprikos till gräddvitt. 

Crownprincess Margareta (höger) är en buskros i Leander-serien med lätt böjda grenar och en ljuvlig aprikos ton och en doft som matchar. Margareta är den som med sin make Gustav Adolf skapade Sofiero slotts vackra park. | När vi flyttade hit var den här rosen inklämd och sorglig med någon enstaka blomma, men har nu i år äntligen blommar ut.
(null)
Här blommar min Ghislaine de Féligonde. Glassigt värre. 
(null)
När vi flyttade hit var den här rosen inklämd och sorglig med någon enstaka blomma, men har nu i år äntligen blommat ut.

(null)

The Fairy (vänster) är en underbar klasblommande rosa ljuvlighet som nästan är marktäckande. Jag såg framför mig hur den skulle forsa över kanten på tegelrabatten. Och i år gör den det. Härligt med uppfyllda trädgårdsdrömmar.

"Ballerinakjolen" (höger) vet jag inte vad den heter. Men jag kallar den för ballerinakjolen efter dess underbara vågformade blad. Det är den här rosen som fick sätta tonen på tegelrabatten. 
(null)

(null)
Trädgårdsdrömmar som slår in när The Fairy väller ut över kanterna på tegelrabatten
(null)
Flammentanz  En underbar karminröd klätterros som kan bli många meter hög. Egentligen gillar jag inte röda rosor, varken i buketter eller i trädgården. Jo mot en faluröd stuga funkar det och som solitär, men annars, nja. Undantaget är Flammentanz. Denna generöst blommande ros är för mig en ros-ros, för mig evigt förknippad med mina svärföräldrar. När jag kom in i familjen var hela fasaden på framsidan till deras hus inklädd i en säkert fem-sex meter hög Flammentanz. Och trappan upp mot entrén med dito röda pelargoner.  Det var så vackert att den bilden är förevigt inpräntad i mitt sinne.
(null)

(null)
Hos oss på Roslagsbacken klär Flammentanz in vår grånande gärdsgård vid entrén. Där gör den sig fantastiskt fint året om. På vintern hänger nyponen kvar och ger karaktär. För någon vecka sedan flyttade vi hit ytterligare en röd klätterros, troligen Flammentanz. 

(null)
En buskros. När vi flyttade in kunde vi knappt skönja denna, men vi har rensat och fixat med den och i år blommar den fint. 
(null)
Här är ytterligare en ros som vi flyttat. Den blev ganska fin tillsammans med gökblomster 

#1 - - Anonym:

New Dawn är den vackraste rosen!

Svar: Ja, den saknas i min trädgård. Tack för ditt fina tips
Ann-Charlotte