Enklaste lavendelpåsen av 20 kvistar


(null)

Brukar du ha doftpåsar med lavendel i linneskåpet? De enklaste och vackraste lavendelpåsarna kan du göra själv på några minuter. Allt som behövs är 20 kvistar lavendel och ett valfritt snöre. När lavendeln inte är helt utslagna är den bästa tiden. Så här gör du!

Det finns ingen fräschare doft än lavendel mot nymanglade lakan. Någon mangel har jag dessvärre inte, men lavendel har jag i överflöd.    Jag brukar göra lavendelskallror till mina linneförråd både i stan och på landet. Ibland använder jag sidenband, men i år blev det med jutesnören. 
(null)     
1. Allt som behövs är 20 kvistar, ett snöre och en sax.
(null)
2. Samla kvistarna till en bukett. Slå ett snöre om buketten. Dra åt rejält.  
(null)
3. Vik stjälkarna om snöret. Se till att du viker stjälkarna med lagom stora avstånd och så att det finns tillräckligt med stjälkar till hela varvet. Grövre kvistar har en tendens att brytas av, men det gör inget. 
(null)
4. Nu har alla kvistar vikts över lavendelblommorna.  
(null)     
5. Låt snöret från den första knuten gå längs var sin sida. Knyt en rosett och klipp stjälkarna i lagom längd.
(null)

6. Färdig.

Användbara Lavandula angustifolia
Lavendel är älskad av människor, fjärilar och bin, men däremot inte av mal och andra skadedjur som trivs bland ull och siden. Det är därför det är bra med lavendelpåsar i linneförrådet. Lavendeln  används som doft i  parfymer som krydda och dekoration i matlagning och bakning. Det är även en bra växtkompis till rosor. Och skyddar den mot angrepp av olika slag. Min svägerska, tillika sjuksköterska, brukar gnida lavendel på benen för att slippa fästingar. 

Foto: Anncha, Stiligahem.se


#1 - - Karin:

Åh så fint. Det måste jag prova, lite lagom sommarpyssel.

Svar: Ja, det tycker jag absolut att du ska göra. En annan variant är att fläta in sidenband. Det tar lite längre tid, men blir väldigt fint..
Ann-Charlotte

#2 - - Lia:

Blir alltid så glad av din blogg <3

Nu har jag bara 2 inbjudningar kvar till superbillig shopping med märkeskläder <3

Best Secret:
https://invite.bestsecret.se/VZS-8D3-K3M?c=se&utm_campaign=copylink_invitation&utm_medium=copylink&utm_source=invitation&utm_content=registration

Svar: Så roligt att du gillar min blogg. Önskar dig en fin fredag
Ann-Charlotte

#3 - - Anonym:

Jeg laget to slike i ettermiddag! De ble nesten like fine som din.
Klem fra Tine

Svar: Åh så roligt, Tine. Hoppas att du får glädje av dem. Jag blir alltid glad när jag ser mina i linneskåpet. Då tänker jag på sommaren. Önskar dig en fin dag
Ann-Charlotte