Venetianska gondoltofflor

(null)
Vad kan vara en bättre souvenir från Venedig än ett par autentiska gondoljärskor? Jag fick par av min syster i julklapp och är så himla glad för dem. Skorna kallas Furlane eller ursprungligen Scarpez, och har utvecklats i den bergiga Friuli-regionen i nordöstra Italien. Där tillverkas de fortfarande.
 
Traditionen går långt tillbaka. Efter andra världskriget bestämde sig en familj från området att sälja skorna i Venedig från en liten butik vid Rialtobron. Resten är historia. Eftersom sulorna var tunna och överdragna av gummi gav de god stabilitet och bra grepp även på hala underlag. Dessutom skonsam mot lackade ytor. Furlane Venezia blev en omedelbar succé hos gondoljärerna och affären Pied à terre Venice ligger fortfarande kvar. 
  (null)
Furlane-skorna kan närmast liknas vid spanska espandrillos. Sulan består av tre delar som alla är återvunnet restmaterial; kartong, lager av jute- och canvassäckar samt en yttersula av gamla cykeldäck. Espadriller har flätade sulor medan Furlane-skorna är gjorda av väv. Furlaneskorna kläs sedan i sammet eller sidentyg, och fodras med bomullsrester. Idag finns det flera olika modeller och den äldsta är den som kallas Rimbaud, efter den franske poeten, och det är också den modell jag själv har. 
(null)
Venedig har en särskild plats i mitt hjärta. Den första resan jag och herr J gjorde tillsammans gick dit. Jag minns därför den resan ur ett särskilt rosa skimmer. Det fantastiska vädret och miljöerna gjorde sitt till och jag upptäckte att vi var väldigt reskompatibla, tja bortsett från en detalj. Herr J måste äta med jämna mellanrum, medan jag kan leva på entusiasm ganska länge. För länge, om du frågar Herr J. Nåväl, numera reser jag aldrig utan snacks i väskan. Sonen och maken är nämligen precis likadana. För några år sedan åkte vi tillbaka till Venedig hela lilla familjen och bodde på legendariska Hotel Danielli med utsikt över lagunen. Venedig levererade full pott denna gång också. Och nu strosar jag runt i mina gröna sammetsfurlane här hemma och känner mig "meravigliosa" (underbar).
 
Foto: Stiligahem. Överst: Pied à terre.