Trettonhelgens vintriga ljusblå dukning

(null)
Ända sedan vi möblerade om i matsalen har jag tänkt att det vore snyggt med en ljusblå duk på bordet. Mahognybrunt och ljusblått är en klassisk brittisk färgkombination. Så nu till trettonhelgen var siktet inställt.

Färgkombinationen gör det både ombonat och friskt på samma gång, tycker jag. Duken, som är från Georg Jensen Damask, har jag haft i många år och har en superkvalitet.  Min mamma har en röd duk  om hon använt flitigt i säkert 50 år och den är fortfarande lika fin i färgerna. Jag har denna ljusblå med mönster av Nina Ferlow som inte tillverkas längre, och en svart i mönster ritat av Arne Jacobsen

Georg Jensen Damask är förövrigt inte samma företag som Georg Jensen. Lika lite som popgruppen och sillföretaget Abba. Jag ser ofta att folk ofta tror att det är samma, så därför passar jag på att reda ut detta längst ned.

Den här duken använder jag ofta till vinterdukningar med guld och silver och på försommaren, inte minst nationaldagen   tillsammans med grönt, eller blått och gult. 

(null)
På bordet har jag plockat fram saker ur mina skåp som jag tycker mycket om; våra vackra och tunga silverbestick, chateau-glasen från Orrefors, smällkarameller från Fortnum & Mason, fruktknivar i nysilver och en skojig och lite kitschig palmpryl.

 I det eleganta får det gärna finnas en twist, någon liten oväntad sak eller färg som gör det spännande. Och här blev det palmer. Palmen i makens blomsterarrangemang, guldglitterpalmen och så den palmliknande fjädern på smällkaramellen.
(null)

(null)
De ljuvliga Kuverttallrikarna från Fornasetti  med sentenser om kärlek passar fint i jul tillsammans med de egyptiska ljusstakarna.
(null)
Brunt + ljusblått = favorit

Det är skillnad mellan Georg Jensen och Georg Jensen Damask
Georg Jensen Damask är inte samma företag som Georg Jensen. Lika lite som sillkonservbolaget och popgruppen med samma namn, Abba. Damaskföretaget härstammar från en familj i Kolding på Jylland.  Familjen ägnade sig åt vävning redan på 1500-talet, men verksamheten kom igång ordentligt 1756 på Jylland. Familjen har alltid bara sysslat med väveri-verksamhet. Företaget ägdes av familjen Jensen til 1999. Och sedan 2004 ägs det i huvudsak av familjen Hviid. 
Om Georg Jensen Damask 
Silversmeden Georg Jensen (1866-1935) startade sin verksamhet 1904 i Köpenhamn. På den tiden fanns det säkerligen många små företag i olika branscher i Danmark med den namnkombinationen. Det som ställer till det är att båda blev internationella bolag. Idag ägs Georg Jensen av investmentbolaget Investcorp med huvudsäte i  Bahrain. Silverföretaget tillverkar massor med föremål till bordet, men alltså inte textilier. 
Om styrelsen i Georg Jensen

Damast heter alltså damask på danska. Damast är en vävteknik som påminner om Jaquard som innebär att man väver så att mönster uppstår trots att tråden är i samma färg. Namnet och tekniken kommer från orienten, Damaskus.