Slowdecoration är att äga sina problemområden

(null)
Det finns några områden och vinklar i vårt hem som är lite av en skamfläck. Det har liksom aldrig blivit helt bra. Skåpen blev bra, men inte fiffet, om ni förstår.  I vår väldigt visuellt fokuserade värld presenteras de perfekta miljöerna. Jag vill slå ett slag för slow-decoration. Med det menar jag att det är bättre att "äga" sina fula områden. Låta området växa fram långsamt istället för att stressa fram inredning genom att köpa på sig saker snabbt som man tröttnar på. Slowdecoration handlar inte om att möblera upp en inredning utan om att skapa ett hem under ett helt liv.

Jag är bättre på stora penseldrag och slowdecoration. Snygga stilleben får jag helt enkelt inte till, särskilt inte här. Så nu har jag tänkt fokusera på detta område och ta min tid att få det fint. Vi har bott här i 15 år snart och haft skåpen i 5-6 år. Det kanske är dags nu. 

Jag föreställde mig använda den här ytan väldigt mycket, men så har det inte blivit. Jag möblerar här i perioder och så står det kvar så länge. Av allt det vi har, finns det inget som är helt klockrent. Under hösten, från Allahellgona och Halloween till jul ställer vi upp säsongsföremål. Då kommer platsen till sin rätt. Kanske är det därför det känns extra trist just nu. 

Det första steget i slow decoration är att testa med det som redan finns. Allt. Både tänkbart och otänkbart,  för att få en känsla för helheter och volym.

Ytan är väldigt lång. Den kräver många eller lite voluminösa föremål för att få det att hänga ihop. Ett angenämt problem. Vi ska nog fortsätta att jobba med säsong här, men kanske skulle området behöva något mer permanent föremål. Just nu har jag ställt några fina mässingsföremål här, bland annat den här krukan. Det är good enough för nu.
(null)

Maken funderar på gardiner men det funkar inte riktigt i praktiken. Under den varma säsongen är dessa fönster öppna jämt. Han föreslog också en lampa och det tror jag mer på. Det ser lite trist ut utifrån idag. 

Vi testade med några olika varianter och föremål här för någon kväll sedan och en bullig porslinslampa tror jag på. Den här lampan visade sig ha rätt volym Jag föreställer mig en med ett kinesiskt motiv på, i famille rose eller vert, alltså med en rosa eller grön färgskala. Utifrån den kanske det blir lättare att befolka ytan med små fina ting. Vad tror du? 

Jag kommer återkomma till den här platsen under året, eller åren i takt med att jag hittar fram. Kanske kan vi jobba fram den här ytan tillsammans? Jag tar gärna emot förslag. 


#1 - - Tine:

Åh, dette ser jeg frem til å følge med på! :-) Vi har et veldig likt fönster (men høyere, i leilighet fra 1928) som jeg også strever litt med å gjøre hyggelig - uten at det blir for mange, eller for få ting. I dag har vi en hvit Holmegaard Heiberg-lampe (https://www.bukowskis.com/en/lots/968392-two-lamps-heiberg-lamps) og et par lave grønne planter i grønne Köpenhamn-krukker… Drømmer av og til om å bytte ut lampen med en grønn Le Klint-lampe (https://lampemesteren.no/le-klint-343-bordlampe-groenn-le-klint.aspx).

Svar: Tine, det låter ju som om du har väldigt vackra tankar, och snyggt redan nu. Tycker om både holmegaards och le klint-lamporna. Så roligt att läsa om. Har fått fina tips om att tänka assymetriskt, gruppera på böcker och att ha en klättrande växt som markerar fönstret. Återkommer
Ann-Charlotte

#2 - - Ann:

Roligt med dina ommöbleringsinlägg! Tror på att använda asymmetri här. Ett knep att få små saker att komma mer till sin rätt kan vara att ställa dem i grupper på några böcker. Två högar i ena änden och så lampan åt andra hållet med luft omkring. Ska bli roligt att se var du landar.

Svar: Jag tror precis som du att jobba med assymetri. Har inte tänkt på det i den termen. Ska testa att gruppera på böcker som du föreslår. Det låter som en bra idé. En person på instagram föreslog också en växt som klättrar från vänstra sidan och den idén gillade jag också
Ann-Charlotte

#3 - - annika stiernstedt:

Ännu ett intressant projekt. Trycker att du behöver tillföra lite värme till denna miljö, stort fönster med vitt skåp under.
Asymmetri håller jag med om eftersom du redan har symmetri i såväl fönster som skåp. det skulle balansera detta. Förutom boktravar skulle du kunna addera en tavla, oljemålning, som du bara ställer på bänken och lutar mot fönstret. Tror inte att lampan skall vara varken vit eller famille Rose, eftersom det inte tillför värme. Kanske hellre en grön eller brun keramiklampa, men den skall inte vara rustik. Du skulle kunna fylla på med ytterligare keramikföremål som tillför värme, t ex en grön groda på en bokhög.
Min filosofi är att allt som man tycker är fint, brukar trivas bra tillsammans.
Bästa
Annika

Svar: Ja visst är det en trist och kal plats. Grönska och värme behövs här och idén med keramikföremål och en oljemålning är inte så dum. Den tar jag till mig. Vi har ropat hem en kinesisk porslinslampa som går i orange och grönt som jag tror kommer att bli en bra grund i fönstret. Det är verkligen roligt att ta del av andras tankar och idéer. Det blir ett bra bränsle till de egna funderingarna. Trevlig lördag
Ann-Charlotte