Stiligahem besöker... Märta Måås-Fjetterström

Märta Måås-Fjetterström på Kungliga slottet

(null)
"Se på mattorna - det är jag" heter utställningen med textilkonst signerade Märta Måås-Fjetterström. Kungen har själv tagit initiativ till utställningen på Kungliga slottet. Sedan MMF AB bildades 1919 i Båstad har kungafamiljen regelbundet köpt mattor ur hennes produktion till sina privata rum. Verksamheten låg särskilt kungens farfar, Gustav VI Adolf, och farfars far, Gustav V varmt om hjärtat. Det är faktiskt tack vare Gustav V och Carl Malmsten som verksamheten finns kvar.
 
Det har blivit åtskilliga inlägg om Märta Måås-Fjetterström på stiligahem, så det här dedikeras mattorna. Jag kan verkligen också rekommendera alla att se utställningen. Det är sällan man får en chans att se så fantastiska mattor i verkligheten och hantverket och färgprakten imponerar.
Utställningen pågår i Rikssalen, Kungliga slottet fram till 19 april 2020.

(null)
MR G komponerades 1935 i reliefflossa | Mr G var Gustav Vs pseudonym när han spelade tennis och mattan är Fjetterströms hyllning till monarken. 
  (null)
Vita spetsporten 1934 i reliefflossa | Inspirationen till matta fick MMF av krukskärvor hon såg på Knossos. Mattan visades första gången vid en utställning på Liljevalchs, på MMFs initiativ samma år. Det exemplaret finns på Nationalmuseum. Gustav VI Adolf gav ett exemplar till Drottning Elisabeth II vid hennes besök i Stockholm 1956.
  
Det är alltid någon aspekt eller något man lär sig på utställningar. Den här gången slås jag av det imponerande kvinnliga entreprenörsskapet. Vid den här tiden tycks det snudd på omöjligt att kombinera entreprenörsskap med familj. Måås-Fjetterström är ett exempel på det. Konstnärsskapet och företagandet fyllde hennes liv och hon bildade aldrig famij. När kvinnliga konstnärer fick familj var det slut på det fria konstnärsskapet. Om skapandet fanns kvar, blev det riktat inåt mot hemmet och familjen. Se exempelvis Sigrid Hjertén, Elsa Beskow och Karin Larsson, för att nämna några.
  (null)
Vänner och kollegor var viktiga för MMF. Elsa Beskow och Märta Måås-Fjetterström lärde känna varandra på Tekniska skolan och var livslånga vänner. På 1920-talet inledde MMF ett samarbete med Carl Malmsten. De brevväxlade sedan flitigt och hon firade till och med jul tillsammans med honom och hans familj. Även Carl och Olga Milles, arkitekten Ivar Tengbom och hans fru, Ottilia Adelborg och Svensk hemslöjds grundare Lilli Zickerman hörde till vänkretsen. 
  (null)
Fantastiska mattor av Måås-Fjetterström.
(null)
Rutig röd, komponerad 1937, i halvflossaDetalj från mattan där man verkligen ser att rutorna innehåller olika trådar.

(null)
Rutig blå, komponerad 1937, i halvflossa | 1905 fick kronprins Gustav (VI) Adolf och prinsessan Margareta överta Sofiero slott i Helsingborg som bröllopsgåva. 1943, två år efter Måås-Fjetterströms död, måttbeställdes rutig blå till hallen på Sofiero och kompletterade det befintliga möblemanget så fint.
(null)
Blåplump, komponerad 1937, i rölakan | Detalj av denna favoritmatta. 1938 vävdes ett exemplar till M/S Stockholm och 1940 till Svenska institutet i Rom. Mattan fick också positiva reaktioner när den visades på World Fair i New York 1939. 
 
 
 
Tidigare inlägg på Stiligahem om Märta Måås-Fjetterström
Foto: anncha, stiligahem.se